Wat houdt een commissie in?

Beste student en Diephuizer in spé!

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in een commissie van Civielrechtelijke vereniging Diephuis! Er zijn veel studenten die vragen hebben over hoe het is om een functie binnen een commissie te vervullen, vandaar deze tekst. Hierin wordt een jaar bij Diephuis en het reilen en zeilen binnen een commissie beschreven.

De vereniging

Civielrechtelijke vereniging Diephuis is een studievereniging in Groningen die zich in de eerste plaats richt op privaatrecht-studenten, maar haar deuren open heeft staan voor iedere rechtenstudent. In het begin was zij puur een pleitdispuut. Inmiddels is Diephuis echter uitgegroeid tot een brede juridische studievereniging. Voor de rechtenstudent worden gedurende het gehele collegejaar verscheidene activiteiten georganiseerd. Ook worden er nog volop activiteiten georganiseerd om de pleitvaardigheden van de Groninger student te verbeteren. Daarnaast organiseert Diephuis ieder jaar kleine reizen naar onder andere Amsterdam, Brussel en internationale reizen buiten Europa. Zo waren de bestemmingen van de afgelopen internationale studiereizen Dubai en New York City. Ook brengen we bezoeken aan advocatenkantoren zodat je een keer in het echt kan zien hoe het er aan toe gaat op bijvoorbeeld de Zuidas. Wat natuurlijk niet mag ontbreken is de maandelijkse gratis borrel! Naast de formele activiteiten zijn er ook genoeg informele activiteiten, zoals het actieve ledenweekend, themafeestjes, het running dinner, schaatsen op de grote markt of spontaan met elkaar de stad in!

Een commissie

Een commissie is een onderdeel van de vereniging. Je kunt wel stellen dat er zonder commissies geen vereniging zou zijn. De commissies dragen zorg voor de taken en activiteiten waarvoor zij zijn opgericht. Daarnaast is gezelligheid natuurlijk een belangrijke factor. Samen met een gezellige groep zal je vergaderen en de taken en activiteiten bewerkstelligen. Verder is commissiewerk qua tijd heel goed te combineren met de studie. Binnen een commissie zijn er verschillende functies, namelijk:

Voorzitter
: de voorzitter stelt de agenda vast, leidt de vergaderingen en verdeelt de taken. De voorzitter is tevens degene die gezien kan worden als eindverantwoordelijke voor het handelen van de commissie.

Penningmeester: de penningmeester stelt het budget op en draagt er zorg voor dat de leden van de commissie binnen de grenzen van dit budget handelen. Zo controleert de penningmeester iedere uitgave die er wordt gedaan.

Contactpersoon kantoren
: zoals de naam al zegt onderhoud je met deze functie het contact met (advocaten)kantoren en andere externe personen. Dit is onder andere nodig wanneer je een spreker hebt uitgenodigd voor een evenement of als je met je commissie een kantoorbezoek hebt georganiseerd.

PR/design: met deze functie ben je verantwoordelijk voor al het promotiemateriaal voor de evenementen die je commissie organiseert. Je maakt bijvoorbeeld (digitale)posters, flyers en programmaboekjes.

Algemeen: binnen de functie algemeen ondersteun jij je commissiegenootjes in hun taken. Je stelt je actief op en vraagt waar hulp nodig is. Ook notuleer je tijdens de vergaderingen met je commissie. Deze functie is hartstikke afwisselend, want je krijgt van alle functies iets mee!

Onze sponsoren