GCBlog 2

GCBlog 2

12 maart 2021 | Amber Klaver

Onlangs is de tweede editie van het Groninger Civilistenblad uitgebracht (klik hier om het GCB te lezen) en dan kan ook de tweede publicatie van de GCBlog niet achterblijven. Deze tweede post van de GCBlog is geschreven door Amber Klaver. Amber Klaver is geen onbekende bij Diephuis. Zo heeft zij in 2018 het jaarlijkse Diephuiscongres georganiseerd en pleitte zij in 2019 de sterren van de hemel in de pleitcommissie.

Amber is werkzaam bij Nysingh advocaten en notarissen in Zwolle. Nysingh is een full service kantoor met meer dan 100 advocaten en notarissen. Sinds januari 2020 werkt Amber daar als werkstudent op de sectie Arbeidsrecht en na haar afstuderen is zij per 1 september 2020 begonnen als advocaat-stagiaire op diezelfde sectie. Op woensdag 24 februari 2021 was het langverwachte moment eindelijk aangebroken: haar beëdiging als advocaat. In deze blog vertelt Amber over deze belangrijke dag in haar carrière.

Toen was het moment ein-de-lijk daar. Mijn beëdiging als advocaat! Hier heb ik jarenlang naartoe gewerkt en opeens was het zover! 

Daar zit je dan. In je toga. Met je patroon. Voor je de president van de Rechtbank Overijssel, de officier van justitie en de (waarnemend) Deken van de Orde van Advocaten. 

Op het tv-scherm. In de conferentiekamer c.q. digitale zittingszaal op kantoor.

Het coronavirus zorgde er helaas wel voor dat de beëdigingszitting op een andere wijze dan normaal plaatsvond. Mijn beëdigingszitting vond dus niet plaats in de rechtbank, maar via een digitale zitting. Gelukkig was ik niet alleen en werd mijn kantoorgenoot en mede-stagiaire ook beëdigd. Ook onze beide patroons waren hierbij aanwezig. 

Foto_Amber_Klaver.jpeg

De beëdigingszitting zelf duurde ongeveer een uur. De president van de Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle opende de zitting en stelde aan de beoogd advocaat-stagiairs een paar vragen. Deze varieerden van: “Op welk rechtsgebied ben je nu werkzaam?” tot “Wat was de conclusie van je scriptie?” (dus neem die voor je beëdiging nog maar even goed door!). 

Vervolgens hield de officier van justitie zijn requisitoir, wat erop neer kwam dat hij verklaarde dat ieder van de aanwezige beoogd advocaat-stagiairs beëdigd mocht worden en hier geen bezwaren tegen bestonden. Daarna werden we één voor één gevraagd de eed of belofte (dit kies je van tevoren) af te leggen. Fun fact: die staat dus gewoon in de wet! Artikel 3 lid 2 van de Advocatenwet luidt als volgt: 

"Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn."

Ik moest als eerste. Dit was hét moment waar ik jaren naartoe gewerkt heb… En het was zo voorbij! Toen was ik advocaat. De waarnemend Deken hield nog een praatje, de president van de Rechtbank Overijssel en de officier van justitie spraken ons nog enkele (bemoedigende) woorden toe en daarna was de zitting voorbij. 

Mijn patroon en mijn kantoorgenoten hebben geprobeerd om er (uiteraard binnen de maatregelen) een feestelijke gebeurtenis van te maken. Er waren slingers, er was taart, er was een (mini-)borrel, er waren bloemen in overvloed en ik kreeg van de collega’s van de sectie waarop ik werkzaam ben een aantal leuke cadeaus. Het was misschien anders dan van tevoren verwacht, maar het was absoluut een dag om nooit te vergeten!