GCBlog 2

GCBlog 2 

7 februari 2022 | Nando Dons  |  Recruiter bij BarentsKrans


Nando Dons is sinds 2018 werkzaam als recruiter bij BarentsKrans. Na zijn rechtenstudie aan de Universiteit Utrecht is hij aan de slag gegaan met recruitment in de advocatuur. Zo heeft hij onder meer ervaring opgedaan binnen de recruitmentafdeling van Simmons & Simmons en De Brauw Blackstone Westbroek. Vanwege de aanhoudende groei is hij sinds enkele jaren verantwoordelijk voor de uitbouw en professionalisering van recruitment bij BarentsKrans.

In deze blog vertelt Nando over zijn werk als recruiter bij één van de snelst groeiende advocaten- en notarissenkantoren in Nederland en geeft hij tips over hoe jij als advocaat in spe jouw sollicitatieprocedure met succes doorloopt.

nando-2.png

BarentsKrans groeit snel, erg snel. Uit onderzoek van Advocatie blijkt dat ons Haagse kantoor in de jaren 2017-2021 met ruim 46,9% is gegroeid. Daarmee zijn wij één van de snelst groeiende advocaten-en notarissenkantoren van Nederland. Dat betekent veel vacatures, nog meer sollicitatiegesprekken en een hoop nieuwe kantoorgenoten! En juist deze ontwikkeling maakt mijn werk als recruiter enorm uitdagend. 


“Een combinatie van onder meer marketing en communicatie, sales en human resource management en dat alles binnen een hoogwaardige en inspirerende juridische omgeving.”


Als recruiter houd ik mij bezig met het vinden en binden van (juridisch) talent voor BarentsKrans. Dit kunnen (ervaren) advocaten en (kandidaat-)notarissen zijn, maar ook secretaresses, werkstudenten en student-stagiairs. De lat bij BarentsKrans ligt hoog en er wordt veel van onze kantoorgenoten gevraagd. De uitdaging zit dan ook in het zorgen dat de juiste kandidaat op de juist plek komt, oftewel het maken van de beste match. De krapte op de arbeidsmarkt en de pandemie doen hier nog een schepje bovenop. Je moet alle zeilen bijzetten, een creatieve én datagedreven wervingsstrategie hanteren en op de hoogte blijven van de nieuwste recruitmenttrends. De lijst met middelen om de juiste kandidaten aan te trekken is dan ook onuitputtelijk: van socialmediamarketing en (digitale) recruitmentevents tot het ‘simpelweg’ schrijven van een ijzersterke vacaturetekst – je kunt het zo gek niet bedenken! De diversiteit aan disciplines maakt dit werk voor mij dan ook zo interessant: namelijk een combinatie van onder meer marketing en communicatie, sales en human resource management en dat alles binnen een hoogwaardige en inspirerende juridische omgeving.


Of een kandidaat echt bij ons kantoor past, ontdek je pas tijdens het sollicitatiegesprek. Zo spreek ik dagelijks met ambitieuze advocaten in spe om erachter te komen of onder meer onze bedrijfscultuur, werkwijze en verwachtingen overeenkomen met de wensen van de kandidaat. Ik vind het daarom belangrijk dat een sollicitant zich tijdens het sollicitatiegesprek op zijn of haar gemak voelt en vragen durft te stellen. Een eenzijdig vragenvuur probeer ik daarom ten alle tijden te voorkomen. Juist als een kandidaat zich comfortabel voelt en zichzelf is, kun je pas beoordelen of iemand al dan niet de juiste persoon voor de functie is. Dit begint overigens niet bij het sollicitatiegesprek, maar geldt voor de gehele candidate journey. Zo vind ik het belangrijk dat vanaf het begin van het sollicitatieproces snel en transparant met de kandidaat wordt gecommuniceerd en dat hij of zij goed wordt geïnformeerd over én begeleid in de verschillende stappen. Zo kom je als kandidaat niet voor verrassingen te staan en weet je precies wat er van je wordt verwacht. 


Het stellen van vragen is dan ook iets wat ik iedere sollicitant zou adviseren. En nee, het is niet nodig om voorafgaand aan het sollicitatiegesprek vragen te bedenken, alleen maar om vragen te kunnen stellen. Wel zou ik je adviseren om eens bij jezelf na te gaan wat je echt belangrijk vindt in een werkgever of waar je heel nieuwsgierig naar bent in de functie: gebruik het sollicitatiegesprek dan om deze punten voor jezelf te onderzoeken en om er voor jezelf achter te komen of dit inderdaad de juiste match is. Het gaat er ten slotte niet alleen om of wij jou de juiste kandidaat vinden, maar ook of jij vindt dat BarentsKrans de geschikte plek voor jou is. 


BK.a.logo_34402.png