bda1fd52-59a7-4d89-9093-4ee8948ba657.jpg

Zaterdag 17 april 2021 vond de jaarlijkse Groninger Pleitwedstrijd (GPW) plaats. Deze zeventiende editie van de GPW was erg bijzonder. Voor het eerst werd de pleitwedstrijd digitaal georganiseerd. Zes teams, afkomstig uit Groningen en de overige universiteitssteden, streden om de titel van beste pleiter. De jury, bestaande uit raadsheren, rechters en advocaten, beoordeelden alle pleiters en kozen de finalisten uit. In de finale namen Jeroen van Popele en Daniël Hordijk van het Utrechtse Molengraaff Dispuut het op tegen Frank Barneveld en Esli van den Berg, die Diephuis vertegenwoordigden.


Na een spannende finale, met vurige pleidooien, kwam team Diephuis als winnaar uit de bus. Het team werd bekroond met de pleitbokaal en kreeg twee stages aangeboden door Simmons & Simmons en act Fort Advocaten. Daarnaast ontvingen alle finalisten een boekenbon van het Genootschap Pro Excolendo Iure Patrio. Alle aanwezigen konden na de wedstrijd genieten van het eerder toegestuurde Groninger borrelpakket in de digitale kroeg GatherTown. Wij kijken terug op een zeer geslaagde digitale editie en willen alle deelnemers, juryleden en sponsoren bedanken voor het mede mogelijk maken van deze dag!


Foto_Amber_Klaver.jpeg

Onlangs is de tweede editie van het Groninger Civilistenblad uitgebracht  en dus kan ook de tweede publicatie van de GCBlog niet achterblijven. Deze tweede post van de GCBlog is geschreven door Amber Klaver. Amber Klaver is geen onbekende bij Diephuis. Zo heeft zij in 2018 het jaarlijkse Diephuiscongres georganiseerd en pleitte zij in 2019 de sterren van de hemel in de pleitcommissie.

Amber is werkzaam bij Nysingh advocaten en notarissen in Zwolle. Nysingh is een full service kantoor met meer dan 100 advocaten en notarissen. Sinds januari 2020 werkt Amber daar als werkstudent op de sectie Arbeidsrecht en na haar afstuderen is zij per 1 september 2020 begonnen als advocaat-stagiaire op diezelfde sectie. Op woensdag 24 februari 2021 was het langverwachte moment eindelijk aangebroken: haar beëdiging als advocaat. In deze blog vertelt Amber over deze belangrijke dag in haar carrière.

Klik hier om het blog te lezen!


Schermafbeelding_2021-03-04_om_15.53.02.png

De tweede editie van het Groninger Civilistenblad staat weer online! Deze editie trapt af met een inhoudelijk artikel van Karin Kamps, advocate bij Yspeert Advocaten. Zij koppelt de kwalitatieve aansprakelijkheid aan paarden en hun bezitters. In ‘De week van’ worden wij door Laure Postma meegenomen naar Arnhem. Zij is sinds 1 april 2020 advocaat-stagiaire bij Dirkzwager en is als oud-bestuurder welbekend bij Diephuis. Laure deelt een week uit haar leven op de sectie Aansprakelijkheid, Schade & Verzekering. Voor deze tweede editie heeft de redactie van het Groninger Civilistenblad wederom een expert uit het werkveld voor u geïnterviewd. Ditmaal mocht de redactie vragen stellen aan advocaat John Beer. Hij vertelt over zijn studententijd, zijn werkzaamheden als advocaat en zijn aandeel in spraakmakende zaken, zoals het Taxibus-arrest. Ook in deze tweede editie prijkt een column van Patrick Koerts op de inhoudsopgave. Hij gaat verder waar hij bij zijn eerste column gebleven was en beschrijft hoe advocaten zich moeten kleden als zij gaan pleiten. De tweede publicatie van de rubriek ‘De student vertelt’ is geschreven door onze eigen voorzitter van de congrescommissie Marc Vink. Hij vertelt over de Togamaster en zijn stage bij een advocatenkantoor. De auteur van het tweede inhoudelijke artikel is Arvin Kolder. Naast advocaat is Arvin Kolder bijzonder hoogleraar Personenschade aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schrijft over zorg en zeggenschap bij risico-aansprakelijkheid, op welk gebied in 2018 zijn proefschrift is verschenen. De artikelen van Arvin Kolder en Karin Kamps vullen elkaar prachtig aan en geven u een volledig beeld van de kwalitatieve aansprakelijkheid van de bezitter en de bedrijfsmatige gebruiker.

Klik hier om het GCB te lezen!


cbc733297f5c4b57a6c88ff3d5190e5c.jpg

Eind november is de eerste editie van het Groninger Civilistenblad van het jaar 2020-2021 uitgebracht. In deze editie is een aantal nieuwe rubrieken geïntroduceerd. Zo heeft Henrike Vonk beschreven hoe haar werkweek als junior juridisch medewerker op de rechtbank eruitziet. Nu krijgt de lezer een nieuwe primeur. Vol trots presenteren wij u de eerste post van de Groninger Civilistenblog! In deze eerste post van de Groninger Civilistenblog is Lennart Hoeksema aan het woord.

Lennart Hoeksema is voormalig lid van de pleitcommissie van Diephuis en werkt sinds 1 november 2020 als juridisch medewerker op de sectie Corporate & Commercial Litigation bij BarentsKrans, de hoofdsponsor van Diephuis. BarentsKrans is een Nederlands advocaten- en notarissenkantoor, gevestigd op een historische locatie in het centrum van Den Haag. Met ongeveer 80 advocaten en (kandidaat-)notarissen wordt elke dag gewerkt aan mooie juridische uitdagingen, zowel nationaal als internationaal. In maart 2021 zal Lennart Hoeksema aan de beroepsopleiding tot advocaat beginnen. In deze korte blog neemt hij ons mee in zijn eerste week.

Klik hier om het blog te lezen.


76f5b88ec8bf4945a4f0cd4e73afbad3.png

De nieuwe editie van het Groninger Civilistenblad is weer gepubliceerd! Deze editie trapt af met een interview met Annemieke Wolthuis en Maartje Berger, oftewel de Jeugdrechtmediators. Naast mediator bekleden zij tal van mooie functies binnen het jeugdrecht, op nationaal en internationaal gebied. Vervolgens neemt Patrick Koerts ons mee in de rol van advocaat en beantwoordt hij de vraag of een advocaat staand of zittend moet pleiten. Het inhoudelijke artikel van deze editie is geschreven door Mariëlle Bruning. Zij is hoogleraar Jeugdrecht aan de Universiteit van Leiden en schrijft over haar recente onderzoek naar het hoorrecht en de procespositie van minderjarigen. Voor het tweede interview nemen wij u mee de rechtszaal in. Adriëtte de Jong is kinderrechter in Leeuwarden en zij beantwoord een aantal vragen over jeugdrechtzaken en de rol van de rechter. De eerste publicatie van de nieuwe rubriek ‘De week van’ is geschreven door Henrike Vonk, junior juridisch medewerker op de rechtbank in Assen. Voor de andere nieuwe rubriek, ‘De student vertelt’, heeft Kim Heidema een stuk geschreven. Zij is voorzitter van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Noord-Nederland.

Klik hier om het GCB te lezen!