Afgelopen september bestond Diephuis 30 jaar, het was tijd om ons zesde lustrum te vieren! Het jaar opende met een lustrum openingsfeest met als thema 'Get lawst in space'. Verder in het jaar volgden er meerdere activiteiten zoals de Buitendag in de Efteling en de alumnidag bij Hooghoudt. Als afsluiter vond eind mei het lustrum eindfeest plaats met als thema 'Get lawst in paradise'. Wij kijken terug op een geslaagd lustrumjaar! Wij willen de lustrumcommissie bedanken voor het organiseren van alle activiteiten!  


SITE.jpg
Amber Klaver en Jarieke Timmerman

Afgelopen woensdag 5 juni vond de laatste pleitwedstrijd voor de pleitcommissie van 2018-2019 plaats: Cicero’s Landelijke Pleitwedstrijd (CLP). Deze wedstrijd wordt ieder jaar door het Amsterdamse pleitgezelschap Cicero georganiseerd. Namens de pleitcommissie zijn Lennart Hoeksema, Rianne Dreijer, Amber Klaver en Jarieke Timmerman samen met oud-bestuurder Joost Morsink vroeg in de ochtend naar de rechtbank van Amsterdam afgereisd. Bij deze wedstrijd doen er pleitteams en rechtbankteams mee. Lennart Hoeksema, Rianne Dreijer en Joost Morsink vormden het rechtbankteam en Amber Klaver en Jarieke Timmerman zaten in het pleitteam van Diephuis. Bijzonder aan de CLP is dat het in het teken van het snelpleiten staat. Er zijn twee voorrondes en een finale. De deelnemers krijgen de casus pas vlak voor de voorronde te zien en hebben dan 30 minuten de tijd om tot een casusoplossing te komen en een pleitnota of een vonnis te schrijven. Dit maakt deelname aan deze pleitwedstrijd extra spannend, maar zeker niet minder leuk. Elk team krijgt een young professional toegewezen die ondersteuning kan bieden bij het bedenken van de casusoplossing. 

Na de twee voorrondes werd bekend gemaakt dat het pleitteam van Diephuis de hoogste score had behaald en het in de finale zou opnemen tegen het pleitteam van het Molengraaff Dispuut. Voor een derde keer moesten de pleiters in topsnelheid een pleitnota schrijven. Amber Klaver droeg deze voor in de eerste termijn en Jarieke Timmerman reageerde op het standpunt van de wederpartij in de tweede termijn. Na de finale was het tijd voor een borrel in de Blauwe Engel waar later op de avond de winnaars bekend werden gemaakt. De winst werd behaald door het pleitteam van Diephuis en de beker ging mee naar Groningen. Wij willen de organisatie van de CLP bedanken voor deze geslaagde pleitwedstrijd!


a097c154cb4c4a6ab4cfcc828ee96a59.jpeg
Nationale Pleitmarathon 2019

Op 25 mei 2019 nam Diephuis deel aan de Nationale Pleitmarathon 2019. Deze werd dit jaar in Amsterdam georganiseerd. Leden van de pleitcommissie en het bestuur reisden van het hoge noorden af naar het Paleis van Justitie in Amsterdam, om deel te nemen aan de grootste pleitwedstrijd van het jaar. De wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door de stad waar het winnende team in het voorafgaande jaar vandaan komt en staat in het teken van de procedure in eerste aanleg. Bijzonder bij deze wedstrijd is dat er naast pleitteams, ook rechtbankteams zullen strijden om de eerste plek.

Het rechtbankteam bestond dit jaar uit Marlinde Klein Ganseij, Frank Barneveld en Jarieke Timmerman. De pleitteams werden gevormd door Jop van Heijningen en Rianne Dreijer en Lennart Hoeksema en Amber Klaver. Na twee spannende voorrondes, bleek dat het rechtbankteam van Diephuis en het pleitteam bestaande uit Lennart Hoeksema en Amber Klaver een finaleplek hadden behaald.

Na twintig minuten voorbereiden, was het zover. Voor de voltallige jury, bestaande uit zes rechters en een aantal advocaten, en een zaal vol publiek, was het eerst de beurt aan Lennart Hoeksema en Amber Klaver om de zaak voor de eisende partij te bepleiten. Hierbij was het aan het rechtbankteam van Diephuis om de zitting te leiden. Hoewel de zenuwen aanwezig waren, ging dit bij beide teams heel erg goed.

Na afloop van de bloedstollende finale heeft de jury zeer uitgebreid beraadslaagd. Uiteindelijk moest het pleitteam met een minimaal verschil van een paar tienden op de score helaas het onderspit delven. Het rechtbankteam van Diephuis daarentegen heeft de finale zeer overtuigend gewonnen! Na afloop van de uitslag werd de winst gevierd tijdens het diner bij restaurant I-Dock. Met deze eerste plek voor het rechtbankteam en de tweede plek voor het pleitteam, kijken wij terug op een zeer geslaagde en leerzame dag! Dank aan de organisatie van de Nationale Pleitmarathon! 


Bata_2019.jpg
Batavierenrace 2019

In het weekend van vrijdag 10 tot en met zondag 12 mei nam Diephuis samen met Lisa voor het tweede jaar op rij deel aan de Batavierenrace. Met minimale training vertrok een groep van 25 studenten op vrijdagmiddag naar de campus van de Universiteit van Twente. Nadat alle tenten waren opgezet was het tijd voor de nachtploeg om te vertrekken naar het startpunt in Nijmegen. Terwijl de nachtploeg de eerste kilometers aflegde werd er op de camping al om de titel van grootste borrelaar gestreden. Ondanks (of dankzij) de alcoholische versnaperingen heeft ook de ochtendploeg keurige tijden neergezet. In de middag was het tijd voor de laatste ploeg om de race af te sluiten. We verzamelden ons op de campus in Enschede, waar we Frank toejuichten die gekleed in zijn bestuurspak en met een biertje in de hand de finish overging. En we mogen trots zijn, want wat zijn er weer mooie tijden neergezet! Het weekend werd afgesloten met een spetterend eindfeest. Veel dank aan de deelnemers. We kijken al uit naar de volgende Bata!


NAC_Diephuis.jpg
Nationaal Appèlconcours 2019

Op 22 maart 2019 nam Diephuis deel aan het Nationaal Appèlconcours (NAC). Deze wedstrijd werd dit jaar voor de zevende keer op rij georganiseerd door het Utrechtse pleitgenootschap Eggens. Leden van de pleitcommissie en het bestuur reisden van het hoge noorden af naar het Paleis van Justitie te Den Haag om in het Gerechtshof deel te nemen aan deze prestigieuze competitie. De wedstrijd richt zich op een hoger beroepsprocedure en is daarom uniek in zijn soort. Dit jaar stond de wedstrijd in teken van het Europees pensioenrecht. Ter voorbereiding dienden de deelnemers beide posities in het geschil voor te bereiden. Na twee rondes werd aan de hand van de gemiddelde scores berekend wie zijn of haar pleitkunsten in de finale voor een volle zaal mochten tonen.

In de eerste ronde mochten Lennart Hoeksema en Jop van Heijningen het woord voor de appellerende partij voeren. In de tweede ronde was het de beurt aan Marlinde Klein Ganseij en Thijmen Hatt om de kwestie in het voordeel voor de geïntimeerde partij aan een vakkundige jury te bepleiten.

Het harde werk in de voorbereiding en ter zitting worpen z’n vruchten af. Dit jaar stond Diephuis namelijk in de finale! Met een voorbereidingstijd van 40 minuten kwam het voor het team aan op daadkrachtig juridisch denken in deze ‘snelpleitfinale’. Marlinde en Thijmen waren uiteindelijk manhaftig genoeg om voor een vijfkoppige jury het Groningse team te vertegenwoordigen.

In de bloedstollende finale moesten we met een volgens de jury ‘miniem verschil’ helaas het onderspit delven. De dag werd toepasselijk afgesloten met een diner in het haagse restaurant ‘Het Pleidooi’. Met deze tweede plek in de finale kijken we terug op een succesvolle en leerzame dag. Dank aan de organisatie van het Nationaal Appèlconcours!


608c04edf04d4b49bf3f11e03c3cdfa0.jpg
Abraham de Pinto 2019

Op 23 februari 2019 nam Diephuis deel aan de Abraham de Pinto competitie. Deze wedstrijd werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd en vond plaats op de rechtenfaculteit in Maastricht. Leden van de pleitcommissie en het bestuur reisden van het hoge Noorden af naar het zonnige Zuiden om deel te nemen aan deze mooie competitie. Anders dan de pleitwedstrijden waar Diephuis aan mee doet, staat deze wedstrijd niet in het teken van pleiten. De deelnemers moeten namelijk in de rol van advocaat een intakegesprek met een cliënt simuleren. De cliënt wordt gespeeld door een acteur en het intakegesprek wordt beoordeeld door een jury van advocaten, rechters en professionals met een maatschappelijke en niet-juridische functie.

Dertig teams vanuit verschillende steden in Nederland én België namen deel. Diephuis mocht dit jaar met vier teams deelnemen. Marlinde Klein Ganseij & Thijmen Hatt en Amber Klaver & Jarieke Timmerman vielen met hun zesde en zevende plek net niet in de prijzen. Desondanks kijken we terug op een succesvolle en gezellige dag. Tussen de cliëntgesprekken door was er zelfs nog de gelegenheid om de stad te verkennen en op het terras een biertje te drinken. De dag werd afgesloten met een diner aan het Vrijthof. Dank aan de organisatie van Abraham de Pinto!


Internationaal Studieproject New York City 2019
Op zaterdag 9 februari was het eindelijk zover, het begin van het internationaal studieproject naar New York City. Met kleine oogjes verzamelden we om 7 uur ’s ochtends op Schiphol waar wij op het vliegtuig stapten richting JFK Airport. Na 8 uur vliegen en een spannende eerste reis met de New York metro kwamen we aan bij het hostel in de Upper West Side van Manhattan. De volgende ochtend maakten we een vroege start. Het was een frisse, maar zonnige dag. Perfect voor de activiteit die op de planning stond: fietsen door Central Park. Aan het eind van de middag pakten we de Metro naar het Barclays stadion in Brooklyn. Daar woonden we een ijshockeywedstrijd bij tussen de New York Islanders en Minnesota Wild. De zin ‘Lets go Islanders!!’ zal ons nog lang bijblijven. Maandag begon met vrije tijd die werd ingevuld met o.a. bezoeken aan Bryant Park en het mooie Grand Central Station. We sloten de dag af met een gezellige borrel op de vestiging van Stibbe in Manhatten. Dinsdag maakten we een wel hele sneeuwige wandeling over de Brooklyn Bridge. Daarna brachten we een bezoek aan het indrukwekkende 9/11 Memorial en museum. Een aantal dappere personen trotseerde de kou en sneeuw en ging met de pond naar Staten Island waar ze onderweg het Vrijheidsbeeld bewonderden. Woensdagochtend was de hemel weer blauw. Dat kwam goed uit, want we gingen naar de top van het Empire State Building waar we van een prachtig uitzicht over de stad genoten. Diezelfde middag brachten we een bezoek aan de campus van Columbia University. De gebouwen waren indrukwekkend, maar er gaat natuurlijk niets boven het Harmonie- en Academiegebouw ;). Donderdag begon met een rondleiding door het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. ’s Middags brachten we een bezoek aan NautaDutilh in hun vestiging aan het Rockefeller Plaza. Zij hadden iets heel vets voor ons georganiseerd: een bezoek aan Top of the Rock (de top van het Rockefeller Center) tijdens de zonsondergang. Menig van ons grepen deze kans aan om zijn of haar Instagrampagina bij te werken. Vrijdagochtend brachten we een bezoek aan het kantoor van Baker Mckenzie dat gelegen is aan fifth avenue. Onder het praatje over de (soms bizarre) Amerikaanse rechtspraak en studeren in Amerika konden wij genieten van ‘Suits’-achtige uitzichten over Manhattan. Aan het eind van de dag kregen wij de kans om aan onze culturele ontwikkeling te werken in het Museum of Modern Art (MoMA). ’s Avonds speelden we, onder het genot van een Budweiser, een door de ISP-commissie gemaakte pubquiz waar onder meer vragen werden gesteld over de sokken van de fiscus, de verdwenen jas van Lennart en de lijfspreuk van Gözde. Tot onze grote spijt vlogen we zaterdag weer terug naar Nederland. Deze geweldige reis is georganiseerd en in goede banen geleid door de meiden van de ISP-commissie. Het is een reis die ons nog lang zal bijblijven!


De lustrumcommissie (en in het bijzonder Laure Postma) heeft ter ere van het 6e lustrum van Diephuis dit mooie Lustrumlied geschreven. Het lied is ingezongen door onze eigen fiscus Rienk Timmerman en ons lieve lid Eke Tinga. We hopen het lied nog vaak samen met alle leden te zingen op de aankomende borrels en (lustrum)activiteiten!


f88d79c227b24f9d9f629231cc58c65f.JPG
Groninger Pleitwedstrijd 2018

Dit jaar heeft Diephuis voor het 15e jaar op rij de Groninger Pleitwedstrijd(GPW) georganiseerd. In de ochtend van 24 november jl. kwamen de (ietwat nerveuze) deelnemers bijeen in de rechtbank Noord-Nederland te Groningen. Dagvoorzitter de heer Melssen trapte de dag af met een mooi openingspraatje. In twee rondes namen de duo’s het tegen elkaar op als ‘advocaat’ aan de kant van eiser of verweerder in een privaatrechtelijk geschil. Deelnemers werden beoordeeld op hun pleitvaardigheid door juryleden uit de praktijk die op deze dag (en sommige van hen ook in het dagelijks leven) als rechters optraden. Na twee spannende pleitrondes werd bekendgemaakt dat de twee teams uit Nijmegen in de finale stonden. Na twee goede pleitrondes en veel pittige vragen van de jury werd bekendgemaakt dat Sterre Noothout en Dirk Arents zich beste pleiter 2018 mogen noemen. Zij wonnen de pleitbokaal, een boekenbon ontvingen zij van het Genootschap Pro Excolendo Jure Patrio en kregen zelfs een stage aangeboden bij Fort Advocaten. Van harte gefeliciteerd! De dag werd afgesloten met een gezellig diner en een borrel. Deze dag werd georganiseerd en in goede banen geleid door onze eigen pleitcommissie. Tenslotte willen wij graag alle deelnemers en juryleden bedanken voor hun aanwezigheid en inzet.