Abraham_de_Pinto_Diephuis.jpg
Abraham de Pinto 2019

Op 23 februari 2019 nam Diephuis deel aan de Abraham de Pinto competitie. Deze wedstrijd werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd en vond plaats op de rechtenfaculteit in Maastricht. Leden van de pleitcommissie en het bestuur reisden van het hoge Noorden af naar het zonnige Zuiden om deel te nemen aan deze mooie competitie. Anders dan de pleitwedstrijden waar Diephuis aan mee doet, staat deze wedstrijd niet in het teken van pleiten. De deelnemers moeten namelijk in de rol van advocaat een intakegesprek met een cliënt simuleren. De cliënt wordt gespeeld door een acteur en het intakegesprek wordt beoordeeld door een jury van advocaten, rechters en professionals met een maatschappelijke en niet-juridische functie.

Dertig teams vanuit verschillende steden in Nederland én België namen deel. Diephuis mocht dit jaar met vier teams deelnemen. Marlinde Klein Ganseij & Thijmen Hatt en Amber Klaver & Jarieke Timmerman vielen met hun zesde en zevende plek net niet in de prijzen. Desondanks kijken we terug op een succesvolle en gezellige dag. Tussen de cliëntgesprekken door was er zelfs nog de gelegenheid om de stad te verkennen en op het terras een biertje te drinken. De dag werd afgesloten met een diner aan het Vrijthof. Dank aan de organisatie van Abraham de Pinto!
Internationaal Studieproject New York City 2019
Op zaterdag 9 februari was het eindelijk zover, het begin van het internationaal studieproject naar New York City. Met kleine oogjes verzamelden we om 7 uur ’s ochtends op Schiphol waar wij op het vliegtuig stapten richting JFK Airport. Na 8 uur vliegen en een spannende eerste reis met de New York metro kwamen we aan bij het hostel in de Upper West Side van Manhattan. De volgende ochtend maakten we een vroege start. Het was een frisse, maar zonnige dag. Perfect voor de activiteit die op de planning stond: fietsen door Central Park. Aan het eind van de middag pakten we de Metro naar het Barclays stadion in Brooklyn. Daar woonden we een ijshockeywedstrijd bij tussen de New York Islanders en Minnesota Wild. De zin ‘Lets go Islanders!!’ zal ons nog lang bijblijven. Maandag begon met vrije tijd die werd ingevuld met o.a. bezoeken aan Bryant Park en het mooie Grand Central Station. We sloten de dag af met een gezellige borrel op de vestiging van Stibbe in Manhatten. Dinsdag maakten we een wel hele sneeuwige wandeling over de Brooklyn Bridge. Daarna brachten we een bezoek aan het indrukwekkende 9/11 Memorial en museum. Een aantal dappere personen trotseerde de kou en sneeuw en ging met de pond naar Staten Island waar ze onderweg het Vrijheidsbeeld bewonderden. Woensdagochtend was de hemel weer blauw. Dat kwam goed uit, want we gingen naar de top van het Empire State Building waar we van een prachtig uitzicht over de stad genoten. Diezelfde middag brachten we een bezoek aan de campus van Columbia University. De gebouwen waren indrukwekkend, maar er gaat natuurlijk niets boven het Harmonie- en Academiegebouw ;). Donderdag begon met een rondleiding door het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. ’s Middags brachten we een bezoek aan NautaDutilh in hun vestiging aan het Rockefeller Plaza. Zij hadden iets heel vets voor ons georganiseerd: een bezoek aan Top of the Rock (de top van het Rockefeller Center) tijdens de zonsondergang. Menig van ons grepen deze kans aan om zijn of haar Instagrampagina bij te werken. Vrijdagochtend brachten we een bezoek aan het kantoor van Baker Mckenzie dat gelegen is aan fifth avenue. Onder het praatje over de (soms bizarre) Amerikaanse rechtspraak en studeren in Amerika konden wij genieten van ‘Suits’-achtige uitzichten over Manhattan. Aan het eind van de dag kregen wij de kans om aan onze culturele ontwikkeling te werken in het Museum of Modern Art (MoMA). ’s Avonds speelden we, onder het genot van een Budweiser, een door de ISP-commissie gemaakte pubquiz waar onder meer vragen werden gesteld over de sokken van de fiscus, de verdwenen jas van Lennart en de lijfspreuk van Gözde. Tot onze grote spijt vlogen we zaterdag weer terug naar Nederland. Deze geweldige reis is georganiseerd en in goede banen geleid door de meiden van de ISP-commissie. Het is een reis die ons nog lang zal bijblijven!

IMG_6841.JPG
IMG_6824.JPG

De lustrumcommissie (en in het bijzonder Laure Postma) heeft ter ere van het 6e lustrum van Diephuis dit mooie Lustrumlied geschreven. Het lied is ingezongen door onze eigen fiscus Rienk Timmerman en ons lieve lid Eke Tinga. We hopen het lied nog vaak samen met alle leden te zingen op de aankomende borrels en (lustrum)activiteiten!

GroningerPleitwedstrijd_LisanPot-1-90.JPG
Groninger Pleitwedstrijd 2018

Dit jaar heeft Diephuis voor het 15e jaar op rij de Groninger Pleitwedstrijd(GPW) georganiseerd. In de ochtend van 24 november jl. kwamen de (ietwat nerveuze) deelnemers bijeen in de rechtbank Noord-Nederland te Groningen. Dagvoorzitter de heer Melssen trapte de dag af met een mooi openingspraatje. In twee rondes namen de duo’s het tegen elkaar op als ‘advocaat’ aan de kant van eiser of verweerder in een privaatrechtelijk geschil. Deelnemers werden beoordeeld op hun pleitvaardigheid door juryleden uit de praktijk die op deze dag (en sommige van hen ook in het dagelijks leven) als rechters optraden. Na twee spannende pleitrondes werd bekendgemaakt dat de twee teams uit Nijmegen in de finale stonden. Na twee goede pleitrondes en veel pittige vragen van de jury werd bekendgemaakt dat Sterre Noothout en Dirk Arents zich beste pleiter 2018 mogen noemen. Zij wonnen de pleitbokaal, een boekenbon ontvingen zij van het Genootschap Pro Excolendo Jure Patrio en kregen zelfs een stage aangeboden bij Fort Advocaten. Van harte gefeliciteerd! De dag werd afgesloten met een gezellig diner en een borrel. Deze dag werd georganiseerd en in goede banen geleid door onze eigen pleitcommissie. Tenslotte willen wij graag alle deelnemers en juryleden bedanken voor hun aanwezigheid en inzet.

CLP_allen.jpg
Auke-Frank, Joost, Anouar en Nick

Diephuis werd dit jaar goed vertegenwoordigd in Cicero’s Landelijke Pleitstrijd (CLP). Op 6 juni jl. reisden Joost Morsink, Auke-Frank Tadema, Nick Haasjes en Anouar Kadi af naar de rechtbank Amsterdam. Daar gingen ze de strijd aan met verschillende pleit- en rechtbankteams in een privaatrechtelijke casus. Deze werd beoordeeld door een professionele jury. Nick en Anouar behaalde als pleitteam de tweede plaats. Als rechtbankteam hebben Joost en Auke-Frank de eerste plaats veroverd. Dit is een geweldig resultaat waar we trots op zijn. Wat een mooie manier om het academisch jaar af te sluiten. Van harte gefeliciteerd jongens!

NPM_Jarieke_en_Frank.jpg
NPM 2018

Op twaalf mei deden onze pleiters mee aan de Nationale Pleitmarathon. De wedstrijd vond plaats in de rechtbank Noord-Nederland locatie Groningen. Er deden dit jaar namens Diephuis drie pleitteams en een rechtbankteam mee. Ook dit jaar behaalde Diephuis de finale met zowel het pleitteam, bestaande uit Frank Barneveld en Jarieke Timmerman, en het rechtbankteam bestaande uit Vivian Slotboom, Nick Haasjes en Joost Morsink. We zijn buitengewoon trots op deze prestatie!
Na twee Groningse edities op rij zal de NPM volgend jaar in Amsterdam plaatsvinden.

Op woensdag 14 maart vond de jaarlijkse Pleitinstructie plaats. De avond ving aan met koffie of thee, cake en broodjes in de ontvangsthal. Vervolgens mochten de deelnemers plaatsnemen in de zittingszaal van de Oude Rechtbank waarna Joost Morsink en zes advocaten de nodige tips & tricks gaven over het houden van een goed pleidooi. Daarna kregen de deelnemers de mogelijkheid om de opgedane kennis in de praktijk toe passen door zelf te pleiten voor een professionele jury. Het was een geweldige mogelijkheid om pleitervaring op te doen en al met al een geslaagde avond. 

Nieuwsgierig naar hoe de avond eruit zag? Bekijk hier de aftermovie! 


Met dank aan Final Film!

IMG.PNG
Masterclass Aansprakelijkheid

Diephuis organiseert dit jaar voor het eerst de masterclass Aansprakelijkheidsrecht. In het kader van deze masterclass brengen wij met 21 studenten een bezoek aan Arslan & Ter Wee Advocaten, Sap Letselschade Advocaten, De Haan Advocaten & Notarissen, AKD Advocaten, Notarissen & Belastingadviseurs en Dirkzwager Advocaten & Notarissen. Tijdens deze bezoeken worden uiteenlopende onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht interactief behandeld.


Vrijdag 9 maart zijn wij afgereisd naar Amersfoort voor het bezoek aan Sap. Oud-bestuurder van Diephuis Chantal van der Roest is op dit kantoor werkzaam en heeft dit masterclassbezoek begeleid. Van tevoren hadden wij een casus over letselschade en (werkgevers)aansprakelijkheid toegestuurd gekregen. Bij het bezoek werden wij in vier groepen verdeeld. Na een relatief korte voorbereiding was de tijd om te pleiten aangebroken. Met de nodige adrenaline in het lichaam hebben de deelnemers overtuigend en vol enthousiasme gepleit. Voorzien van feedback op het pleiten, begonnen wij aan het tweede onderdeel van de middag, waar we een korte uitleg over het onderhandelen en de Roos van Leary kregen, die wij wederom zelf in de praktijk mochten brengen. Hierna was het alweer vijf uur; oftewel tijd voor de vrijdagmiddagborrel op kantoor! Na een drukke, maar zeer geslaagde middag, stapten wij weer in de trein terug naar Groningen.

IMG_3199.JPG
Congres 2018

Het jaarlijkse Diephuiscongres, dat plaatsvond op 1 maart, stond dit jaar in het thema van procederen en onderhandelen. Vele interessante thema’s zijn deze dag behandeld. Het plenaire gedeelte bestond uit vier presentatie waarin een mooie afwisseling van theorie en praktijk te zien was. Zo behandelde meneer Koerts de vaardigheden voor onderhandelen en besteedde meneer Kortman vanuit zijn beroep als advocaat aandacht aan de verschillen tussen nationaal en internationaal procederen. Na een korte koffiepauze nam meneer Loomeyer ons mee in de praktijk van een advocaatstagiaire op het gebied van mergers & acquisitions. Meneer Jansen sloot het plenaire gedeelte af met een interessante bespreking van het Programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI). Na een goede lunch was iedereen klaar voor deel twee van het congres, de workshops. Het middagprogramma was gevuld met praktische workshops over onder andere bedrijfsovernames, KEI en onderhandelen. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel. 


Wij kijken terug op een zeer geslaagd congres en willen iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het congres nogmaals hartelijk bedanken. 

28167421_2072590969688475_2221677299138859157_n.jpg
ISP 2018

Vanuit het koude Nederland blikken wij met een brede glimlach terug op een geslaagd ISP. Wij reisden 11 februari met zijn vijfentwintigen af naar het warme Dubai. Deze week stond in het teken van louter hoogtepunten. Te beginnen bij uiteraard, de Burj Khalifa. Bij aankomst in Dubai werden wij direct verwelkomt met een fontein- en lichtshow, om tevens alvast te kijken naar de 125e verdieping waar wij de volgende dag zouden staan. We hebben genoten van de Westerse beleving bij Dubai Mall, maar doken tevens diezelfde avond nog in de Arabische cultuur in het oude centrum door middel van een Cultural Diner.Uiteraard hebben we ook het een en ander geleerd over het rechtssysteem in de Verenigde Arabische Emiraten. Bij zowel Simmons & Simmons en de Nederlandse ambassade kregen wij een kijkje in de praktijk. Daarnaast brachten wij nog een bezoek aan de University of Dubai en een advocatenkantoor. Dit alles werd afgewisseld met informele activiteiten. Op deze manier hebben we een drukke maar leerzame week achter de rug. We hebben ontzettend genoten!​

23795883_2030195747261331_7052033587352938486_n.jpg
Kleine Reis

Op 23 november is een enthousiaste groep Diephuisleden op de trein gestapt voor de kleine reis naar Amsterdam. Hier hebben we een bezoek gebracht aan het kantoor van onze hoofdsponsor Simmons & Simmons. Na een korte introductie kon men zelf aan de slag met een interessante casus, waarmee men, na het afnemen van een tweetal getuigenverhoren, zich kon voorbereiden op hetgeen Diephuizers het liefst doen: pleiten. Aansluitend aan de pleidooien volgde een moment van feedback door een aantal advocaten, waarna het tijd was voor een borrel.

De volgende dag stond in het teken van een heel andere activiteit: schaatsen. Midden op het museumplein zochten we de kou op voor een lekker rondje op de ijzers met een evenzo lekker kopje chocolademelk. Nadat iedereen heelhuids de schaatsbaan verlaten had was het tijd om ons weer te begeven naar het hoge noorden, het was een geslaagde reis!de_Groninger_Pleitwedstrijd-2017_58.jpg
Groninger Pleitwedstrijd 2017

Op 18 november jl. was het zo ver: de veertiende editie van de Groninger Pleitwedstrijd vond plaats! Na een ontvangst met koffie en thee werd de dag geopend door Erno Melssen, die al jarenlang trouw de dagvoorzitter van de GPW is. In de voorrondes werden vurige betogen gebezigd en ijzersterke argumenten bepleit. Na vele staaltjes pleitkunsten trok de jury zich terug: er konden immers maar twee teams door naar de finale. De twee teams die eruit sprongen waren het team van Catrijne Bakker en Rutger Duursma uit Groningen en het team van Jeroen Alberda en Lotte Sliedregt van Rota Carolina uit Nijmegen. In de finale werd over en weer prachtig gepleit, maar slechts één team kon met de winst naar huis gaan. De winnaars van de GPW 2017 zijn Jeroen Alberda en Lotte Sliedregt!


We kijken terug op een zeer geslaagde GPW, waarin we veel talent hebben mogen aanschouwen. Graag willen we iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de GPW hartelijk danken.

19048604_1328447307265385_1648333308_o.jpg
Chester Boot, Hannelore Vanderveen en Anyke Bakker

Tijdens de snelpleitwedstrijd van Amsterdams Pleitgezelschap CICERO vormden Anyke Bakker, Chester Boot en Hannelore Vanderveen het rechtbankteam en behaalden daarmee de tweede plaats! De pleitwedstrijd werd gehouden in de rechtbank Amsterdam, waar na twee pleitrondes de finale werd bereikt. In een snelpleitwedstrijd krijgen deelnemers op de wedstrijddag pas de casus te zien. Daarna volgt een half uur voorbereidingstijd. Het rechtbankteam moet de zitting openen, leiden en vervolgens na een kwartier hun vonnis wijzen.

Anyke, Chester en Hannelore, van harte met deze topprestatie!

18447151_1935135546767352_6667476475968550024_n.png
Hannelore Vanderveen en Anyke Bakker

Op 13 mei deed Diephuis mee aan de Nationale Pleitmarathon. De NPM is de grootste pleitwedstrijd van Nederland. Namens Diephuis deden twee pleitteams mee en een rechtbankteam. Zowel een pleitteam als het rechtbankteam van Diephuis hebben de finale gehaald.  
 
De eerste plaats werd behaald door onze pleiters! We zijn ontzettend trots! 

17353088_1900680653546175_232538103470725809_n.jpg
v.l.n.r. Hannelore Vanderveen, David Altunian, Samim Madjidi, Anyke Bakker, Chester Boot, Linzy Sieljes en Mark van der Meijs

Op 17 maart deed Diephuis mee aan het Nationaal Appèlconcours in Den Haag. Tijdens de wedstrijd wordt een appèlprocedure nagespeeld. Dit betekent dat – in plaats van een casus – de deelnemers van te voren de stukken krijgen die bij een hoger beroep-procedure horen: het vonnis van de rechtbank en een deel van de schriftelijke procedure die reeds tussen partijen gevoerd is. Op basis van deze stukken dienen de partijen een pleidooi te houden.
 
Zowel de eerste als tweede plaats werd behaald door onze pleiters, dubbel winst! We zijn ontzettend trots! 

Adepinto_collage_2.jpg

Op 11 maart deed Diephuis voor het eerst mee aan Abraham de Pinto. Het doel van de Abraham de Pinto-competitie is om belangstelling bij studenten te wekken voor mondelinge communicatie met cliënten voor een adequate uitoefening van het juristenvak. Teams van twee studenten, beiden in de rol van advocaat, worden geconfronteerd met simulatiecliënten in een intakegesprek.

Er deden meer dan dertig teams mee aan de competitie. Zowel de tweede als derde plaats werd behaald door onze Pleitcommissie. Linzy Sieljes, Samim Madjidi, Chester Boot en Anyke Bakker, gefeliciteerd met deze prachtige prestatie!

Begin maart heeft de Congrescommissie het Diephuis congres 2017 georganiseerd met als thema 'De civilist in een financiële twist: kan het vermogensrecht zekerheid bieden?' Het was een zeer geslaagde dag! Nieuwsgierig? Bekijk hier de aftermovie!


Met dank aan Videobrouwers!

Onze sponsoren