Groninger PleitwedstrijdDe Groninger Pleitwedstrijd (GPW) is de enige pleitwedstrijd onder studenten die in Groningen wordt gehouden! Deelnemers aan de wedstrijd komen zowel uit Groningen als buiten Groningen. Voor Groningse studenten zal er in Groningen een voorronde plaatsvinden om voor de wedstrijd gekwalificeerd te worden. In teams van twee rechtenstudenten wordt er gestreden om tot het beste pleitteam te worden benoemd. De wedstrijd zal plaatsvinden op zaterdag 23 november 2019 in de Groninger Rechtbank. De voorronde vindt plaats op donderdag 10 oktober 2019. Het doel van de GPW is om rechtenstudenten kennis te laten maken met de praktijk van het pleiten. Diverse teams gaan met elkaar de strijd aan. Ieder team, bestaande uit twee personen, pleit aan de hand van een casus die van tevoren zal worden toegezonden. De deelnemers krijgen bij deelname aan de GPW de mogelijkheid om 3 EC's te verdienen in het kader van het vak Recht in de praktijk.


De Wedstrijd
De GPW is een wedstrijd waarin pleitteams het tegen elkaar opnemen. De wedstrijd bestaat uit twee voorrondes, die worden gevolgd door een spannende finale. Elke pleiter zal in één van de twee voorrondes een pleidooi houden. Na de zitting geeft de jury, die bestaat uit beroepsrechters en advocaten van gerenommeerde advocatenkantoren, de pleiters een beoordeling.


Bij de beoordeling van de pleidooien zal worden gelet op de presentatie van het pleidooi, repliek/dupliek, de inhoud van het pleidooi en de mate waarin het pleidooi de werkelijkheid benadert. Tijdens de finale zullen de twee beste pleitteams het tegen elkaar opnemen, waarna de winnaar tijdens het diner bekend zal worden gemaakt. Afsluitend zal er een feestelijke borrel plaatsvinden in Café van Diepen.

De Casus
Aangezien deze wedstrijd voorbereiding behoeft, wordt de casus ruim op tijd aan de deelnemers toegezonden. De casus heeft betrekking op vakken uit de bachelorfase. Om deze reden staat deelname aan de Groninger Pleitwedstrijd niet open voor propedeuse-studenten. Enkele dagen voorafgaand aan de wedstrijd zal er een pleittraining plaatsvinden op een advocatenkantoor, waar de deelnemers klaargestoomd zullen worden voor de wedstrijd en handige tips zullen ontvangen van advocaten.

Onze sponsoren