7036b4705aab430ca218057166f562bf.JPG

Afgelopen 5 maart was het weer zover, het jaarlijkse congres van de Civielrechtelijke vereniging Gerhardus Diephuis vond plaats. Met dit jaar als thema ‘Internationale contracten: verleg jij de grenzen?’. De congrescommissie kan terugkijken op een geslaagd congres dat in goede banen werd geleid door dagvoorzitter Arjen Westerdijk. Tijdens deze leerzame dag hebben sprekers Jan-Ger Knot, Rieme-Jan Tjittes, Niek Peters en Frouke Douma ons meegenomen in de wereld van het internationaal contracteren. In de middag zijn de studenten zelf aan de slag gegaan tijdens de workshops verzorgd door Dirkzwager, Wijn & Stael, KienhuisHoving en Van Benthem & Keulen. Benieuwd naar hoe deze dag er uitzag? Klik hier voor de foto's.


d56270e74ad5496494f3791550916c05-md.jpeg
Sjoerd Kalisvaart en Kaylee Henkelman

Na een overnachting in dat toch wel erg verre Tilburg, was het tijd voor de Nationale Snelpleitwedstrijd. Met rolkoffers vol wetboeken en studieboeken trok een team van Diephuis, bestaande uit Kaylee Henkelman en Sjoerd Kalisvaart, ten strijde. 

De dag begon met een toespraak door de hoofdsponsor, waarna de teams zich in drie rondes snelpleiten moesten bewijzen. De teams kregen steeds 30 minuten de tijd om niet alleen een casus helemaal uit te pluizen, maar ook nog eens een pleidooi in elkaar te draaien. De onderwerpen van de rondes waren achtereenvolgens aansprakelijkheidsrecht, strafrecht en ondernemingsrecht. Er was tevens gezorgd voor een heerlijke lunch! 

Nadat drie casus waren bepleit, was het tijd voor het verlossende woord. Het team van Diephuis stond in de finale met een 8,4 gemiddeld! Na een vurige strijd tegen het pleitteam Ad Rem wist het team van Diephuis de winst binnen te slepen. De winst kon gelukkig direct gevierd worden met een heerlijk diner. 

Dank Magister JFT voor de organisatie!


beaecc1feae1469890addd2689409bd8-md.jpg
Winnaars Groninger Pleitwedstrijd 2019

Op zaterdag 23 november 2019 vond de zestiende editie van de Groninger Pleitwedstrijd (GPW) plaats in de rechtbank Noord-Nederland te Groningen. In twee rondes werd in duo’s opgetreden voor eiser of gedaagde in een privaatrechtelijk geschil. De deelnemers, die afkomstig waren uit Groningen en de overige universiteitssteden, werden beoordeeld door een jury bestaande uit raadsheren, rechters en advocaten. Na afloop hiervan werd bekend dat het team van DJ Veegens uit Rotterdam, bestaande uit Jurgen Morgenstond en Ruben Scherpenisse, het op mocht nemen in de finale tegen een van de teams van Diephuis, bestaande uit Daniëlle Trippenzee en Jop van Heijningen.

Na juryberaad kwam het team van DJ Veegens als winnaar uit de bus. Zij wonnen de pleitbokaal en kregen zelfs een stage aangeboden bij Fort Advocaten uit Amsterdam. Beide finalisten ontvingen tevens een boekenbon van het Genootschap Pro Excolendo Iure Patrio. De dag werd afgesloten met een gezellig diner en een borrel. Wij willen graag alle deelnemers, juryleden en sponsoren danken voor hun respectievelijke deelname, inzet en bijdrage!


7b09b40fa73047308206ba3151255e87.png
v.l.n.r. Thijmen Hatt, Sjoerd Kalisvaart, Jaap Scholtens, Roely Postma

Op zaterdag 26 oktober mocht het eindelijk weer: pleiten! In het altijd gezellige Nijmegen, omringd door worstenbroodjes en de zachte ‘g’, organiseerde Rota Carolina de eerste Nijmeegse Pleitwedstrijd en dan kunnen de nuchtere Groningers natuurlijk niet uitblijven. De wedstrijd bestond uit een tweetal voorrondes waarin de teams een pleidooi hielden over een ondernemingsrechtelijk vraagstuk, gevolgd door repliek en dupliek, en een ‘snelpleitfinale’, waarin de finaleteams slechts 45 minuten voorbereidingstijd hadden om een volledig pleidooi te schrijven en ook nog iets zinnigs te zeggen. 

Diephuis deed mee met een tweetal pleitteams, namelijk een team bestaande uit Jaap Scholtens en Thijmen Hatt en een team bestaande uit Roely Postma en Sjoerd Kalisvaart. Beide teams hebben geweldige scores neergezet en Roely Postma en Sjoerd Kalisvaart gaan zelfs de geschiedenisboeken in als de eerste winnaars ooit van de Nijmeegse Pleitwedstrijd! 

Dank aan Rota Carolina voor de organisatie!