GPW_poster.jpgWaan je helemaal de advocaat op zaterdag 24 november. Diephuis organiseert dan de jaarlijkse Groninger Pleitwedstrijd (GPW) waarin teams uit Groningen en andere steden uit Nederland tegen elkaar strijden om de bokaal en titel van ‘beste pleiter 2018’. De GPW vindt zoals elk jaar plaats in de rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen. Een paar weken voor de GPW krijg je per teamlid een casus toegestuurd waar je een pleitnota voor moet schrijven. Tijdens deze dag wordt er een echte zitting nagebootst en is er de mogelijkheid om jouw pleitnota vurig te betogen terwijl je gehuld bent in een toga en wordt beoordeeld door een professionele jury van rechters en advocaten. 

Dit klinkt misschien spannend, maar vrees niet, want je zal op maandag 24 september eerst nog de fijne kneepjes van het pleiten leren van advocaten van Trip. (Deelname aan de pleitinstructie bij Trip is voor alle deelnemers verplicht.) Deze kan je meteen toepassen in de Groningse voorronde die zal plaatsvinden op donderdagavond 11 oktober. De voorronde wordt beoordeeld door academici en advocaten. Bij een succesvolle deelname aan de voorronde, mag je mee doen aan de GPW en kan je zelfs studiepunten in het kader van Recht in de Praktijk verdienen.

Wil jij deze mogelijkheid aangrijpen om je pleitkunsten te laten zien aan een deskundige jury en te strijden voor de titel van beste pleiter? Opgeven kan uiterlijk tot en met donderdag 20 september door een e-mail te sturen naar pleit@diephuis.nl. Dit kan per tweetal, maar ook individueel. Als je in aanmerking wil komen voor de studiepunten, vermeld dan ook je studentnummer. We zien jouw aanmelding graag tegemoet!
openingsfeest_Lustrum_poster_Vivian.jpg

Ben je even helemaal klaar met Moeder Aarde? Wil je je in hogere sferen bevinden? Eindelijk je astronautenpak in het openbaar dragen? Maandag 1 oktober is je kans: Get lawst in... space tijdens het openingsfeest van het Lustrumjaar. Waar? De kosmos (a.k.a Club Kiwi). Hoe laat? Van 23:00-04:00 (inloop is tot 00:00). Wat kost dat? €7,50 voor leden, €12,50 voor niet-leden en €15,00 aan de deur. Om een kaartje te kopen stuur je je naam + IBAN naar lustrum@diephuis.nl. Je kan de hele avond onbeperkt drinken! Wie komt er optreden dan? Yung R3BEL!! Voor wie? Het gehele universum. Koop die kaartjes en neem i.p.v. een hemelgewelf al je vrienden mee op je schouders. Graag tot dan!
CLP_allen.jpg
Auke-Frank, Joost, Anouar en Nick

Diephuis werd dit jaar goed vertegenwoordigd in Cicero’s Landelijke Pleitstrijd (CLP). Op 6 juni jl. reisden Joost Morsink, Auke-Frank Tadema, Nick Haasjes en Anouar Kadi af naar de rechtbank Amsterdam. Daar gingen ze de strijd aan met verschillende pleit- en rechtbankteams in een privaatrechtelijke casus. Deze werd beoordeeld door een professionele jury. Nick en Anouar behaalde als pleitteam de tweede plaats. Als rechtbankteam hebben Joost en Auke-Frank de eerste plaats veroverd. Dit is een geweldig resultaat waar we trots op zijn. Wat een mooie manier om het academisch jaar af te sluiten. Van harte gefeliciteerd jongens!
NPM_Jarieke_en_Frank.jpg
NPM 2018

Op twaalf mei deden onze pleiters mee aan de Nationale Pleitmarathon. De wedstrijd vond plaats in de rechtbank Noord-Nederland locatie Groningen. Er deden dit jaar namens Diephuis drie pleitteams en een rechtbankteam mee. Ook dit jaar behaalde Diephuis de finale met zowel het pleitteam, bestaande uit Frank Barneveld en Jarieke Timmerman, en het rechtbankteam bestaande uit Vivian Slotboom, Nick Haasjes en Joost Morsink. We zijn buitengewoon trots op deze prestatie!
Na twee Groningse edities op rij zal de NPM volgend jaar in Amsterdam plaatsvinden.
bd07ee4fd4a396e848f0829078bef4fd.jpg
Eindetappe Batavierenrace 2018

In het weekend van 20-22 april deed Diephuis voor het eerst in de geschiedenis samen met Lisa mee aan de Batavierenrace! Na enkele ‘trainingen’ die voornamelijk bestonden uit het nuttigen van een alcoholische versnapering of twee, trapte iedereen toch enigszins nerveus het weekend af. Zouden we de eindstreep wel gaan halen? Nadat de nachtploeg reeds vertrokken was naar Nijmegen om daar de eerste etappes te lopen, durfden enkelingen het aan om de concurrentie alvast onder de tafel te drinken. Daar eenmaal de eerste officieuze punten van het toernooi binnen gehaald, zette ook de nachtploeg keurige tijden neer. In het lopersbusje werd ondertussen de winst al gevierd, toen het vroeg in de ochtend tijd was om het stokje over te dragen aan de ochtendploeg. Nadat ook iedereen uit de ochtendploeg zijn/haar etappe had volbracht, mocht de laatste ploeg de middag afsluiten. Het hele team had zich inmiddels verzameld op de campus, waar we Riëlle en Joost (gekleed in bestuurspak!) mochten toejuichen. Iedereen was dolenthousiast: we hadden het gewoon maar even geflikt met z’n allen! Na een verfrissende douche was het dan tijd om het weekend in stijl af te sluiten met een feest dat tot in de late uurtjes doorging…

We kijken nu alweer uit naar volgend jaar, deelnemers bedankt!
Op woensdag 14 maart vond de jaarlijkse Pleitinstructie plaats. De avond ving aan met koffie of thee, cake en broodjes in de ontvangsthal. Vervolgens mochten de deelnemers plaatsnemen in de zittingszaal van de Oude Rechtbank waarna Joost Morsink en zes advocaten de nodige tips & tricks gaven over het houden van een goed pleidooi. Daarna kregen de deelnemers de mogelijkheid om de opgedane kennis in de praktijk toe passen door zelf te pleiten voor een professionele jury. Het was een geweldige mogelijkheid om pleitervaring op te doen en al met al een geslaagde avond. 

Nieuwsgierig naar hoe de avond eruit zag? Bekijk hier de aftermovie! 

Met dank aan Final Film!IMG.PNG
Masterclass Aansprakelijkheid

Diephuis organiseert dit jaar voor het eerst de masterclass Aansprakelijkheidsrecht. In het kader van deze masterclass brengen wij met 21 studenten een bezoek aan Arslan & Ter Wee Advocaten, Sap Letselschade Advocaten, De Haan Advocaten & Notarissen, AKD Advocaten, Notarissen & Belastingadviseurs en Dirkzwager Advocaten & Notarissen. Tijdens deze bezoeken worden uiteenlopende onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht interactief behandeld.

Vrijdag 9 maart zijn wij afgereisd naar Amersfoort voor het bezoek aan Sap. Oud-bestuurder van Diephuis Chantal van der Roest is op dit kantoor werkzaam en heeft dit masterclassbezoek begeleid. Van tevoren hadden wij een casus over letselschade en (werkgevers)aansprakelijkheid toegestuurd gekregen. Bij het bezoek werden wij in vier groepen verdeeld. Na een relatief korte voorbereiding was de tijd om te pleiten aangebroken. Met de nodige adrenaline in het lichaam hebben de deelnemers overtuigend en vol enthousiasme gepleit. Voorzien van feedback op het pleiten, begonnen wij aan het tweede onderdeel van de middag, waar we een korte uitleg over het onderhandelen en de Roos van Leary kregen, die wij wederom zelf in de praktijk mochten brengen. Hierna was het alweer vijf uur; oftewel tijd voor de vrijdagmiddagborrel op kantoor! Na een drukke, maar zeer geslaagde middag, stapten wij weer in de trein terug naar Groningen.
IMG_3199.JPG
Congres 2018

Het jaarlijkse Diephuiscongres, dat plaatsvond op 1 maart, stond dit jaar in het thema van procederen en onderhandelen. Vele interessante thema’s zijn deze dag behandeld. Het plenaire gedeelte bestond uit vier presentatie waarin een mooie afwisseling van theorie en praktijk te zien was. Zo behandelde meneer Koerts de vaardigheden voor onderhandelen en besteedde meneer Kortman vanuit zijn beroep als advocaat aandacht aan de verschillen tussen nationaal en internationaal procederen. Na een korte koffiepauze nam meneer Loomeyer ons mee in de praktijk van een advocaatstagiaire op het gebied van mergers & acquisitions. Meneer Jansen sloot het plenaire gedeelte af met een interessante bespreking van het Programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI). Na een goede lunch was iedereen klaar voor deel twee van het congres, de workshops. Het middagprogramma was gevuld met praktische workshops over onder andere bedrijfsovernames, KEI en onderhandelen. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel. 

Wij kijken terug op een zeer geslaagd congres en willen iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het congres nogmaals hartelijk bedanken. 
28167421_2072590969688475_2221677299138859157_n.jpg
ISP 2018

Vanuit het koude Nederland blikken wij met een brede glimlach terug op een geslaagd ISP. Wij reisden 11 februari met zijn vijfentwintigen af naar het warme Dubai. Deze week stond in het teken van louter hoogtepunten. Te beginnen bij uiteraard, de Burj Khalifa. Bij aankomst in Dubai werden wij direct verwelkomt met een fontein- en lichtshow, om tevens alvast te kijken naar de 125e verdieping waar wij de volgende dag zouden staan. We hebben genoten van de Westerse beleving bij Dubai Mall, maar doken tevens diezelfde avond nog in de Arabische cultuur in het oude centrum door middel van een Cultural Diner.


Uiteraard hebben we ook het een en ander geleerd over het rechtssysteem in de Verenigde Arabische Emiraten. Bij zowel Simmons & Simmons en de Nederlandse ambassade kregen wij een kijkje in de praktijk. Daarnaast brachten wij nog een bezoek aan de University of Dubai en een advocatenkantoor. Dit alles werd afgewisseld met informele activiteiten. Op deze manier hebben we een drukke maar leerzame week achter de rug. We hebben ontzettend genoten!​
FullSizeRender_17.jpg
Sinterklaas 2017

Donderdag 14 december vierden we Sinterklaas met onze actieve leden. Tussen alle leuke gedichten en cadeautjes door kwam Sinterklaas zelf ook nog even langs om wat leuke verhalen uit het grote boek voor te lezen.

We kijken terug op een hele geslaagde avond! De overige foto's zijn te vinden door op deze link te klikken.
23795883_2030195747261331_7052033587352938486_n.jpg

Op 23 november is een enthousiaste groep Diephuisleden op de trein gestapt voor de kleine reis naar Amsterdam. Hier hebben we een bezoek gebracht aan het kantoor van onze hoofdsponsor Simmons & Simmons. Na een korte introductie kon men zelf aan de slag met een interessante casus, waarmee men, na het afnemen van een tweetal getuigenverhoren, zich kon voorbereiden op hetgeen Diephuizers het liefst doen: pleiten. Aansluitend aan de pleidooien volgde een moment van feedback door een aantal advocaten, waarna het tijd was voor een borrel.

De volgende dag stond in het teken van een heel andere activiteit: schaatsen. Midden op het museumplein zochten we de kou op voor een lekker rondje op de ijzers met een evenzo lekker kopje chocolademelk. Nadat iedereen heelhuids de schaatsbaan verlaten had was het tijd om ons weer te begeven naar het hoge noorden, het was een geslaagde reis!


de_Groninger_Pleitwedstrijd-2017_58.jpg
Groninger Pleitwedstrijd 2017

Op 18 november jl. was het zo ver: de veertiende editie van de Groninger Pleitwedstrijd vond plaats! Na een ontvangst met koffie en thee werd de dag geopend door Erno Melssen, die al jarenlang trouw de dagvoorzitter van de GPW is. In de voorrondes werden vurige betogen gebezigd en ijzersterke argumenten bepleit. Na vele staaltjes pleitkunsten trok de jury zich terug: er konden immers maar twee teams door naar de finale. De twee teams die eruit sprongen waren het team van Catrijne Bakker en Rutger Duursma uit Groningen en het team van Jeroen Alberda en Lotte Sliedregt van Rota Carolina uit Nijmegen. In de finale werd over en weer prachtig gepleit, maar slechts één team kon met de winst naar huis gaan. De winnaars van de GPW 2017 zijn Jeroen Alberda en Lotte Sliedregt!

We kijken terug op een zeer geslaagde GPW, waarin we veel talent hebben mogen aanschouwen. Graag willen we iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de GPW hartelijk danken.

IMG_1183.JPG
Simmons & Simmons als hoofdsponsor aanwezig op de Diephuisborrel

Simmons & Simmons is dit jaar hoofdsponsor van Diephuis. Op donderdag 28 september mochten wij hen verwelkomen in onze stamkroeg, Van Diepen. Tessa van der Pol en Nando Dons waren namens recruitment aanwezig. Jonathan Bakker, die zelf in 2012-2013 bestuur bij Diephuis heeft gedaan, was ook afgereisd naar Groningen om alle vragen over het leven in de advocatuur aan de Zuidas te beantwoorden. Onder het genot van een biertje konden onze leden hen leren kennen en vice versa.

​Na deze geslaagde borrel kijken wij uit naar de andere evenementen waar wij Simmons & Simmons mogen ontvangen. Zo hebben wij de Groninger Pleitwedstrijd, de kleine reis, het recruitmentdiner en het congres nog in het vooruitzicht!
19048604_1328447307265385_1648333308_o.jpg
Chester Boot, Hannelore Vanderveen en Anyke Bakker

Tijdens de snelpleitwedstrijd van Amsterdams Pleitgezelschap CICERO vormden Anyke Bakker, Chester Boot en Hannelore Vanderveen het rechtbankteam en behaalden daarmee de tweede plaats! De pleitwedstrijd werd gehouden in de rechtbank Amsterdam, waar na twee pleitrondes de finale werd bereikt. In een snelpleitwedstrijd krijgen deelnemers op de wedstrijddag pas de casus te zien. Daarna volgt een half uur voorbereidingstijd. Het rechtbankteam moet de zitting openen, leiden en vervolgens na een kwartier hun vonnis wijzen.

Anyke, Chester en Hannelore, van harte met deze topprestatie!

18447151_1935135546767352_6667476475968550024_n.png
Hannelore Vanderveen en Anyke Bakker

Op 13 mei deed Diephuis mee aan de Nationale Pleitmarathon. De NPM is de grootste pleitwedstrijd van Nederland. Namens Diephuis deden twee pleitteams mee en een rechtbankteam. Zowel een pleitteam als het rechtbankteam van Diephuis hebben de finale gehaald.  
 
De eerste plaats werd behaald door onze pleiters! We zijn ontzettend trots! 17353088_1900680653546175_232538103470725809_n.jpg
v.l.n.r. Hannelore Vanderveen, David Altunian, Samim Madjidi, Anyke Bakker, Chester Boot, Linzy Sieljes en Mark van der Meijs

Op 17 maart deed Diephuis mee aan het Nationaal Appèlconcours in Den Haag. Tijdens de wedstrijd wordt een appèlprocedure nagespeeld. Dit betekent dat – in plaats van een casus – de deelnemers van te voren de stukken krijgen die bij een hoger beroep-procedure horen: het vonnis van de rechtbank en een deel van de schriftelijke procedure die reeds tussen partijen gevoerd is. Op basis van deze stukken dienen de partijen een pleidooi te houden.
 
Zowel de eerste als tweede plaats werd behaald door onze pleiters, dubbel winst! We zijn ontzettend trots! 

Adepinto_collage_2.jpg

Op 11 maart deed Diephuis voor het eerst mee aan Abraham de Pinto. Het doel van de Abraham de Pinto-competitie is om belangstelling bij studenten te wekken voor mondelinge communicatie met cliënten voor een adequate uitoefening van het juristenvak. Teams van twee studenten, beiden in de rol van advocaat, worden geconfronteerd met simulatiecliënten in een intakegesprek.

Er deden meer dan dertig teams mee aan de competitie. Zowel de tweede als derde plaats werd behaald door onze Pleitcommissie. Linzy Sieljes, Samim Madjidi, Chester Boot en Anyke Bakker, gefeliciteerd met deze prachtige prestatie!Begin maart heeft de Congrescommissie het Diephuis congres 2017 georganiseerd met als thema 'De civilist in een financiële twist: kan het vermogensrecht zekerheid bieden?' Het was een zeer geslaagde dag! Nieuwsgierig? Bekijk hier de aftermovie!

Met dank aan Videobrouwers!

21
sep.
Actieveleden weekend
 • Sociaal
 • Schiermonnikoog
24
sep.
Pleitinstructie
 • Educatief
 • Hereweg 93 Groningen
1
okt.
Openingsfeest lustrum
 • Sociaal
 • Club Kiwi
3
okt.
Kantoorbezoek KienhuisHoving
 • Educatief
 • Enschede
9
okt.
Symposium
 • Educatief
 • Het Heerenhuis, Spilsluizen 9 Groningen
11
okt.
Voorronde Groninger Pleitwedstrijd
 • Educatief
 • Oude Boteringestraat 36 Groningen (oude rechtbank)
24
nov.
Groninger Pleitwedstrijd
 • Educatief
 • Rechtbank Noord-Nederland locatie Groningen, Guyotplein 1
29
nov.
Pleitavond
 • Educatief
 • BoutOveres Advocaten, Ossenmarkt 7 Groningen

Onze sponsoren