GCB_editie_1_-_Burenrecht_Pagina_01.jpg

De nieuwe editie van het Groninger Civilistenblad is weer gepubliceerd! Deze editie staat geheel in het thema van het burenrecht.

In deze editie vind je een column van Wilbert Kolkman over de beroemdste zaak in het burenrecht: een die voor alle rechtenstudenten herkenbaar zal zijn. Vervolgens lees je een interessant artikel van Leon Verstappen over hinder, misbruik van bevoegdheid en het bestuursrecht. Ook dit jaar is de rubriek 'De week van' in het GCB te lezen. Jarieke Timmerman, advocaat-stagiaire bij BarentsKrans, neemt ons een week mee in haar werkzaamheden. 'De student vertelt' is deze editie geschreven door Sem Nijdam. Hij is werkzaam bij Slachtofferhulp Nederland en vertelt daar in deze editie over! De GCB-commissie heeft voor deze editie Erik Koster geïnterviewd. Hij staat ook wel bekend als de Overijsselse overlegrechter. Hij vertelt onder andere over zijn studentenleven, loopbaan en hij neemt ons mee voor een inkijkje in zijn werkzaamheden als overlegrechter. Het laatste artikel is geschreven door Mathilda Groeneveld. Zij is werkzaam in de corporatiesector en vertelt vanuit dat perspectief meer over hinder en het burenrecht. 

Klik hier om het GCB te lezen!


Masterclass_aansprakelijkheid.jpg

Inschrijvingen Masterclass Aansprakelijkheidsrecht
Februari t/m mei 2022 | 6 ECTS 'Recht in Praktijk'

Het inschrijven voor de Masterclass Aansprakelijkheidsrecht zal komend jaar via progresswww.nl/rug/ geschieden. Masterstudenten kunnen zich voor de Masterclass Aansprakelijkheidsrecht inschrijven vanaf maandag 17 januari 2022.

Er zal een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn, dus vol = vol! Wil je meer weten over de Masterclass? Klik dan op deze linkIMG_4991.JPG

De eerste GCBlog van het jaar is geschreven door Matthieu Verhoeven. Matthieu Verhoeven was werkzaam als advocaat van 1983 tot en met 1993 in de civielrechtelijke praktijk. Van 1994 tot en met 1998 was hij werkzaam als rechter bij de rechtbank Almelo en tot 2003 was hij vicepresident bij deze rechtbank. Vervolgens heeft Matthieu Verhoeven van 2003 tot 2009 gewerkt als sectorvoorzitter sector civiel. Tegenwoordig werkt hij als coördinerend vicepresident bij de rechtbank Overijssel en bovendien doceert en examineert hij in de Leergang Wsnp. Als kort geding rechter heeft Matthieu Verhoeven de nodige burengeschillen behandeld. In deze blog zal hij ingaan op buren en het recht. Dit betreft een klein voorproefje van het thema van de eerste editie van het Groninger Civilistenblad, namelijk Hinder- en Burenrecht.

Benieuwd naar zijn ervaringen als kortgedingrechter? Klik dan hier om de blog te lezen!​


Groninger_Pleitwedstrijd_-_fotograaf_031.png
Groninger Pleitwedstrijd 2021-2022

Zaterdag 20 november 2021 vond de jaarlijkse Groninger Pleitwedstrijd (GPW) plaats. Deze achttiende editie van de GPW vond plaats in Het Kasteel. Veertien teams, afkomstig uit Groningen en de overige universiteitssteden, streden om de titel van beste pleiter. De jury, bestaande uit raadsheren, rechters en advocaten, beoordeelden de pleiters en kozen de finalisten uit. In de finale namen het team van pleitdispuut Tobias Asser het op tegen een team uit Groningen. 

Het team van pleitdispuut Tobias Asser ging er na een spannende finale waarin vurig is gepleit met de winst vandoor. Het team werd bekroond met de pleitbokaal en kreeg twee stages aangeboden door act Fort Advocaten. Daarnaast ontvingen alle finalisten een boekenbon van het Genootschap Pro Excolendo Iure Patrio. De aanwezige deelnemers konden napraten over de wedstrijd bij een borrel. Wij kijken terug op een zeer geslaagde editie van de GPW en willen alle deelnemers, juryleden en sponsoren bedanken voor het mede mogelijk maken van deze dag!GCB_editie_III_Huurrecht.jpg

De derde editie van het Groninger Civilistenblad staat alweer online! Deze editie begint met een artikel van oud-bestuurder van Diephuis Bas Altena, advocaat bij DeHaan. Zijn artikel gaat over de huurrechtelijke aspecten van de eigendom van zonnepanelen. Vervolgens is Bo Graveth in 'De student vertelt' aan het woord over haar werkzaamheden bij het Kamerbewoners Adviesburo (KAB). Vervolgens maakt de lezer kennis met de naamgever van onze vereniging door een profiel van Gerhardus Diephuis. Gerhardus Diephuis was president van het Genootschap Pro Excolendo Iure Patrio. Het interview van deze editie richt zich op dit genootschap. De redactie mocht Marianne Faber en Pepijn van Eijk vragen stellen over hun taken als president, de vertogen die het Genootschap organiseert en de rijke geschiedenis van het Genootschap. Uiteraard mag in deze editie de column van Patrick Koerts niet ontbreken. In deze editie schrijft hij over de laatste zinsnede van artikel 14 van de Advocatenwet: "des goedvindende met gedekten hoofde".  Het tweede inhoudelijke artikel is geschreven door Marlou Timmerman van Barentskrans. Zij blikt in haar artikel terug op de rechtspraak die het afgelopen jaar is gewezen over huurrecht en corona. In 'De week van' volgen wij Emma de Groot tijdens een week in haar leven als trainee tot overheidsjurist aan de Academie voor wetgevings- en overheidsjuristen. 


Klik hier om het GCB te lezen! Foto_Tjittes.jpg

Voor deze derde en laatste blog van de Groninger Civilistenbladcommissie 2020-2021 hebben wij Rieme-Jan Tjittes gevraagd om met ons terug te blikken op hoe de vereniging er ruim dertig jaar geleden voor stond. Tjittes behoort namelijk tot de oprichters van Diephuis. Inmiddels is Tjittes al jarenlang werkzaam als litigation & arbitration advocaat en partner bij BarentsKrans (onze hoofdsponsor) en wordt hij beschouwd als een van de meest toonaangevende autoriteiten op het gebied van het (internationale) commerciële contractenrecht in Nederland. Wij zijn er dan ook trots op dat hij een grondlegger van onze mooie vereniging is.


Benieuwd naar hoe hij de eerste tijd bij Diephuis ervaren heeft? Klik dan hier om het blog te lezen!​
bda1fd52-59a7-4d89-9093-4ee8948ba657.jpg
Groninger Pleitwedstrijd 2020-2021

Zaterdag 17 april 2021 vond de jaarlijkse Groninger Pleitwedstrijd (GPW) plaats. Deze zeventiende editie van de GPW was erg bijzonder. Voor het eerst werd de pleitwedstrijd digitaal georganiseerd. Zes teams, afkomstig uit Groningen en de overige universiteitssteden, streden om de titel van beste pleiter. De jury, bestaande uit raadsheren, rechters en advocaten, beoordeelden alle pleiters en kozen de finalisten uit. In de finale namen Jeroen van Popele en Daniël Hordijk van het Utrechtse Molengraaff Dispuut het op tegen Frank Barneveld en Esli van den Berg, die Diephuis vertegenwoordigden.


Na een spannende finale, met vurige pleidooien, kwam team Diephuis als winnaar uit de bus. Het team werd bekroond met de pleitbokaal en kreeg twee stages aangeboden door Simmons & Simmons en act Fort Advocaten. Daarnaast ontvingen alle finalisten een boekenbon van het Genootschap Pro Excolendo Iure Patrio. Alle aanwezigen konden na de wedstrijd genieten van het eerder toegestuurde Groninger borrelpakket in de digitale kroeg GatherTown. Wij kijken terug op een zeer geslaagde digitale editie en willen alle deelnemers, juryleden en sponsoren bedanken voor het mede mogelijk maken van deze dag!

Foto_Amber_Klaver.jpeg

Onlangs is de tweede editie van het Groninger Civilistenblad uitgebracht  en dus kan ook de tweede publicatie van de GCBlog niet achterblijven. Deze tweede post van de GCBlog is geschreven door Amber Klaver. Amber Klaver is geen onbekende bij Diephuis. Zo heeft zij in 2018 het jaarlijkse Diephuiscongres georganiseerd en pleitte zij in 2019 de sterren van de hemel in de pleitcommissie.

Amber is werkzaam bij Nysingh advocaten en notarissen in Zwolle. Nysingh is een full service kantoor met meer dan 100 advocaten en notarissen. Sinds januari 2020 werkt Amber daar als werkstudent op de sectie Arbeidsrecht en na haar afstuderen is zij per 1 september 2020 begonnen als advocaat-stagiaire op diezelfde sectie. Op woensdag 24 februari 2021 was het langverwachte moment eindelijk aangebroken: haar beëdiging als advocaat. In deze blog vertelt Amber over deze belangrijke dag in haar carrière.

Klik hier om het blog te lezen!

Schermafbeelding_2021-03-04_om_15.53.02.png

De tweede editie van het Groninger Civilistenblad staat weer online! Deze editie trapt af met een inhoudelijk artikel van Karin Kamps, advocate bij Yspeert Advocaten. Zij koppelt de kwalitatieve aansprakelijkheid aan paarden en hun bezitters. In ‘De week van’ worden wij door Laure Postma meegenomen naar Arnhem. Zij is sinds 1 april 2020 advocaat-stagiaire bij Dirkzwager en is als oud-bestuurder welbekend bij Diephuis. Laure deelt een week uit haar leven op de sectie Aansprakelijkheid, Schade & Verzekering. Voor deze tweede editie heeft de redactie van het Groninger Civilistenblad wederom een expert uit het werkveld voor u geïnterviewd. Ditmaal mocht de redactie vragen stellen aan advocaat John Beer. Hij vertelt over zijn studententijd, zijn werkzaamheden als advocaat en zijn aandeel in spraakmakende zaken, zoals het Taxibus-arrest. Ook in deze tweede editie prijkt een column van Patrick Koerts op de inhoudsopgave. Hij gaat verder waar hij bij zijn eerste column gebleven was en beschrijft hoe advocaten zich moeten kleden als zij gaan pleiten. De tweede publicatie van de rubriek ‘De student vertelt’ is geschreven door onze eigen voorzitter van de congrescommissie Marc Vink. Hij vertelt over de Togamaster en zijn stage bij een advocatenkantoor. De auteur van het tweede inhoudelijke artikel is Arvin Kolder. Naast advocaat is Arvin Kolder bijzonder hoogleraar Personenschade aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schrijft over zorg en zeggenschap bij risico-aansprakelijkheid, op welk gebied in 2018 zijn proefschrift is verschenen. De artikelen van Arvin Kolder en Karin Kamps vullen elkaar prachtig aan en geven u een volledig beeld van de kwalitatieve aansprakelijkheid van de bezitter en de bedrijfsmatige gebruiker.

Klik hier om het GCB te lezen!

unnamed-2.jpg

Eind november is de eerste editie van het Groninger Civilistenblad van het jaar 2020-2021 uitgebracht. In deze editie is een aantal nieuwe rubrieken geïntroduceerd. Zo heeft Henrike Vonk beschreven hoe haar werkweek als junior juridisch medewerker op de rechtbank eruitziet. Nu krijgt de lezer een nieuwe primeur. Vol trots presenteren wij u de eerste post van de Groninger Civilistenblog! In deze eerste post van de Groninger Civilistenblog is Lennart Hoeksema aan het woord.

Lennart Hoeksema is voormalig lid van de pleitcommissie van Diephuis en werkt sinds 1 november 2020 als juridisch medewerker op de sectie Corporate & Commercial Litigation bij BarentsKrans, de hoofdsponsor van Diephuis. BarentsKrans is een Nederlands advocaten- en notarissenkantoor, gevestigd op een historische locatie in het centrum van Den Haag. Met ongeveer 80 advocaten en (kandidaat-)notarissen wordt elke dag gewerkt aan mooie juridische uitdagingen, zowel nationaal als internationaal. In maart 2021 zal Lennart Hoeksema aan de beroepsopleiding tot advocaat beginnen. In deze korte blog neemt hij ons mee in zijn eerste week.

Klik hier om het blog te lezen.

Schermafbeelding_2020-11-26_om_14.59.04.png

De nieuwe editie van het Groninger Civilistenblad is weer gepubliceerd! Deze editie trapt af met een interview met Annemieke Wolthuis en Maartje Berger, oftewel de Jeugdrechtmediators. Naast mediator bekleden zij tal van mooie functies binnen het jeugdrecht, op nationaal en internationaal gebied. Vervolgens neemt Patrick Koerts ons mee in de rol van advocaat en beantwoordt hij de vraag of een advocaat staand of zittend moet pleiten. Het inhoudelijke artikel van deze editie is geschreven door Mariëlle Bruning. Zij is hoogleraar Jeugdrecht aan de Universiteit van Leiden en schrijft over haar recente onderzoek naar het hoorrecht en de procespositie van minderjarigen. Voor het tweede interview nemen wij u mee de rechtszaal in. Adriëtte de Jong is kinderrechter in Leeuwarden en zij beantwoord een aantal vragen over jeugdrechtzaken en de rol van de rechter. De eerste publicatie van de nieuwe rubriek ‘De week van’ is geschreven door Henrike Vonk, junior juridisch medewerker op de rechtbank in Assen. Voor de andere nieuwe rubriek, ‘De student vertelt’, heeft Kim Heidema een stuk geschreven. Zij is voorzitter van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Noord-Nederland.

Klik hier om het GCB te lezen!

8fa7ff49b9d94e7893c64c223a6368c6.JPG

Afgelopen 5 maart was het weer zover, het jaarlijkse congres van de Civielrechtelijke vereniging Gerhardus Diephuis vond plaats. Met dit jaar als thema ‘Internationale contracten: verleg jij de grenzen?’. De congrescommissie kan terugkijken op een geslaagd congres dat in goede banen werd geleid door dagvoorzitter Arjen Westerdijk. Tijdens deze leerzame dag hebben sprekers Jan-Ger Knot, Rieme-Jan Tjittes, Niek Peters en Frouke Douma ons meegenomen in de wereld van het internationaal contracteren. In de middag zijn de studenten zelf aan de slag gegaan tijdens de workshops verzorgd door Dirkzwager, Wijn & Stael, KienhuisHoving en Van Benthem & Keulen. Benieuwd naar hoe deze dag er uitzag? Klik hier voor de foto's.

WhatsApp_Image_2020-02-04_at_21.15.41.jpeg
Sjoerd Kalisvaart en Kaylee Henkelman


Na een overnachting in dat toch wel erg verre Tilburg, was het tijd voor de Nationale Snelpleitwedstrijd. Met rolkoffers vol wetboeken en studieboeken trok een team van Diephuis, bestaande uit Kaylee Henkelman en Sjoerd Kalisvaart, ten strijde. 

De dag begon met een toespraak door de hoofdsponsor, waarna de teams zich in drie rondes snelpleiten moesten bewijzen. De teams kregen steeds 30 minuten de tijd om niet alleen een casus helemaal uit te pluizen, maar ook nog eens een pleidooi in elkaar te draaien. De onderwerpen van de rondes waren achtereenvolgens aansprakelijkheidsrecht, strafrecht en ondernemingsrecht. Er was tevens gezorgd voor een heerlijke lunch! 

Nadat drie casus waren bepleit, was het tijd voor het verlossende woord. Het team van Diephuis stond in de finale met een 8,4 gemiddeld! Na een vurige strijd tegen het pleitteam Ad Rem wist het team van Diephuis de winst binnen te slepen. De winst kon gelukkig direct gevierd worden met een heerlijk diner. 

Dank Magister JFT voor de organisatie!
Onze sponsoren