Foto_Tjittes.jpg

Voor deze derde en laatste blog van de Groninger Civilistenbladcommissie 2020-2021 hebben wij Rieme-Jan Tjittes gevraagd om met ons terug te blikken op hoe de vereniging er ruim dertig jaar geleden voor stond. Tjittes behoort namelijk tot de oprichters van Diephuis. Inmiddels is Tjittes al jarenlang werkzaam als litigation & arbitration advocaat en partner bij BarentsKrans (onze hoofdsponsor) en wordt hij beschouwd als een van de meest toonaangevende autoriteiten op het gebied van het (internationale) commerciële contractenrecht in Nederland. Wij zijn er dan ook trots op dat hij een grondlegger van onze mooie vereniging is.


Benieuwd naar hoe hij de eerste tijd bij Diephuis ervaren heeft? Klik dan hier om het blog te lezen!​
bda1fd52-59a7-4d89-9093-4ee8948ba657.jpg
Groninger Pleitwedstrijd 2020-2021

Zaterdag 17 april 2021 vond de jaarlijkse Groninger Pleitwedstrijd (GPW) plaats. Deze zeventiende editie van de GPW was erg bijzonder. Voor het eerst werd de pleitwedstrijd digitaal georganiseerd. Zes teams, afkomstig uit Groningen en de overige universiteitssteden, streden om de titel van beste pleiter. De jury, bestaande uit raadsheren, rechters en advocaten, beoordeelden alle pleiters en kozen de finalisten uit. In de finale namen Jeroen van Popele en Daniël Hordijk van het Utrechtse Molengraaff Dispuut het op tegen Frank Barneveld en Esli van den Berg, die Diephuis vertegenwoordigden.


Na een spannende finale, met vurige pleidooien, kwam team Diephuis als winnaar uit de bus. Het team werd bekroond met de pleitbokaal en kreeg twee stages aangeboden door Simmons & Simmons en act Fort Advocaten. Daarnaast ontvingen alle finalisten een boekenbon van het Genootschap Pro Excolendo Iure Patrio. Alle aanwezigen konden na de wedstrijd genieten van het eerder toegestuurde Groninger borrelpakket in de digitale kroeg GatherTown. Wij kijken terug op een zeer geslaagde digitale editie en willen alle deelnemers, juryleden en sponsoren bedanken voor het mede mogelijk maken van deze dag!

Foto_Amber_Klaver.jpeg

Onlangs is de tweede editie van het Groninger Civilistenblad uitgebracht  en dus kan ook de tweede publicatie van de GCBlog niet achterblijven. Deze tweede post van de GCBlog is geschreven door Amber Klaver. Amber Klaver is geen onbekende bij Diephuis. Zo heeft zij in 2018 het jaarlijkse Diephuiscongres georganiseerd en pleitte zij in 2019 de sterren van de hemel in de pleitcommissie.

Amber is werkzaam bij Nysingh advocaten en notarissen in Zwolle. Nysingh is een full service kantoor met meer dan 100 advocaten en notarissen. Sinds januari 2020 werkt Amber daar als werkstudent op de sectie Arbeidsrecht en na haar afstuderen is zij per 1 september 2020 begonnen als advocaat-stagiaire op diezelfde sectie. Op woensdag 24 februari 2021 was het langverwachte moment eindelijk aangebroken: haar beëdiging als advocaat. In deze blog vertelt Amber over deze belangrijke dag in haar carrière.

Klik hier om het blog te lezen!

Schermafbeelding_2021-03-04_om_15.53.02.png

De tweede editie van het Groninger Civilistenblad staat weer online! Deze editie trapt af met een inhoudelijk artikel van Karin Kamps, advocate bij Yspeert Advocaten. Zij koppelt de kwalitatieve aansprakelijkheid aan paarden en hun bezitters. In ‘De week van’ worden wij door Laure Postma meegenomen naar Arnhem. Zij is sinds 1 april 2020 advocaat-stagiaire bij Dirkzwager en is als oud-bestuurder welbekend bij Diephuis. Laure deelt een week uit haar leven op de sectie Aansprakelijkheid, Schade & Verzekering. Voor deze tweede editie heeft de redactie van het Groninger Civilistenblad wederom een expert uit het werkveld voor u geïnterviewd. Ditmaal mocht de redactie vragen stellen aan advocaat John Beer. Hij vertelt over zijn studententijd, zijn werkzaamheden als advocaat en zijn aandeel in spraakmakende zaken, zoals het Taxibus-arrest. Ook in deze tweede editie prijkt een column van Patrick Koerts op de inhoudsopgave. Hij gaat verder waar hij bij zijn eerste column gebleven was en beschrijft hoe advocaten zich moeten kleden als zij gaan pleiten. De tweede publicatie van de rubriek ‘De student vertelt’ is geschreven door onze eigen voorzitter van de congrescommissie Marc Vink. Hij vertelt over de Togamaster en zijn stage bij een advocatenkantoor. De auteur van het tweede inhoudelijke artikel is Arvin Kolder. Naast advocaat is Arvin Kolder bijzonder hoogleraar Personenschade aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schrijft over zorg en zeggenschap bij risico-aansprakelijkheid, op welk gebied in 2018 zijn proefschrift is verschenen. De artikelen van Arvin Kolder en Karin Kamps vullen elkaar prachtig aan en geven u een volledig beeld van de kwalitatieve aansprakelijkheid van de bezitter en de bedrijfsmatige gebruiker.

Klik hier om het GCB te lezen!

unnamed-2.jpg

Eind november is de eerste editie van het Groninger Civilistenblad van het jaar 2020-2021 uitgebracht. In deze editie is een aantal nieuwe rubrieken geïntroduceerd. Zo heeft Henrike Vonk beschreven hoe haar werkweek als junior juridisch medewerker op de rechtbank eruitziet. Nu krijgt de lezer een nieuwe primeur. Vol trots presenteren wij u de eerste post van de Groninger Civilistenblog! In deze eerste post van de Groninger Civilistenblog is Lennart Hoeksema aan het woord.

Lennart Hoeksema is voormalig lid van de pleitcommissie van Diephuis en werkt sinds 1 november 2020 als juridisch medewerker op de sectie Corporate & Commercial Litigation bij BarentsKrans, de hoofdsponsor van Diephuis. BarentsKrans is een Nederlands advocaten- en notarissenkantoor, gevestigd op een historische locatie in het centrum van Den Haag. Met ongeveer 80 advocaten en (kandidaat-)notarissen wordt elke dag gewerkt aan mooie juridische uitdagingen, zowel nationaal als internationaal. In maart 2021 zal Lennart Hoeksema aan de beroepsopleiding tot advocaat beginnen. In deze korte blog neemt hij ons mee in zijn eerste week.

Klik hier om het blog te lezen.

Schermafbeelding_2020-11-26_om_14.59.04.png

De nieuwe editie van het Groninger Civilistenblad is weer gepubliceerd! Deze editie trapt af met een interview met Annemieke Wolthuis en Maartje Berger, oftewel de Jeugdrechtmediators. Naast mediator bekleden zij tal van mooie functies binnen het jeugdrecht, op nationaal en internationaal gebied. Vervolgens neemt Patrick Koerts ons mee in de rol van advocaat en beantwoordt hij de vraag of een advocaat staand of zittend moet pleiten. Het inhoudelijke artikel van deze editie is geschreven door Mariëlle Bruning. Zij is hoogleraar Jeugdrecht aan de Universiteit van Leiden en schrijft over haar recente onderzoek naar het hoorrecht en de procespositie van minderjarigen. Voor het tweede interview nemen wij u mee de rechtszaal in. Adriëtte de Jong is kinderrechter in Leeuwarden en zij beantwoord een aantal vragen over jeugdrechtzaken en de rol van de rechter. De eerste publicatie van de nieuwe rubriek ‘De week van’ is geschreven door Henrike Vonk, junior juridisch medewerker op de rechtbank in Assen. Voor de andere nieuwe rubriek, ‘De student vertelt’, heeft Kim Heidema een stuk geschreven. Zij is voorzitter van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Noord-Nederland.

Klik hier om het GCB te lezen!

8fa7ff49b9d94e7893c64c223a6368c6.JPG

Afgelopen 5 maart was het weer zover, het jaarlijkse congres van de Civielrechtelijke vereniging Gerhardus Diephuis vond plaats. Met dit jaar als thema ‘Internationale contracten: verleg jij de grenzen?’. De congrescommissie kan terugkijken op een geslaagd congres dat in goede banen werd geleid door dagvoorzitter Arjen Westerdijk. Tijdens deze leerzame dag hebben sprekers Jan-Ger Knot, Rieme-Jan Tjittes, Niek Peters en Frouke Douma ons meegenomen in de wereld van het internationaal contracteren. In de middag zijn de studenten zelf aan de slag gegaan tijdens de workshops verzorgd door Dirkzwager, Wijn & Stael, KienhuisHoving en Van Benthem & Keulen. Benieuwd naar hoe deze dag er uitzag? Klik hier voor de foto's.

WhatsApp_Image_2020-02-04_at_21.15.41.jpeg
Sjoerd Kalisvaart en Kaylee Henkelman

Na een overnachting in dat toch wel erg verre Tilburg, was het tijd voor de Nationale Snelpleitwedstrijd. Met rolkoffers vol wetboeken en studieboeken trok een team van Diephuis, bestaande uit Kaylee Henkelman en Sjoerd Kalisvaart, ten strijde. 

De dag begon met een toespraak door de hoofdsponsor, waarna de teams zich in drie rondes snelpleiten moesten bewijzen. De teams kregen steeds 30 minuten de tijd om niet alleen een casus helemaal uit te pluizen, maar ook nog eens een pleidooi in elkaar te draaien. De onderwerpen van de rondes waren achtereenvolgens aansprakelijkheidsrecht, strafrecht en ondernemingsrecht. Er was tevens gezorgd voor een heerlijke lunch! 

Nadat drie casus waren bepleit, was het tijd voor het verlossende woord. Het team van Diephuis stond in de finale met een 8,4 gemiddeld! Na een vurige strijd tegen het pleitteam Ad Rem wist het team van Diephuis de winst binnen te slepen. De winst kon gelukkig direct gevierd worden met een heerlijk diner. 

Dank Magister JFT voor de organisatie!

IMG_9968.JPG
Winnaars Groninger Pleitwedstrijd 2019

Op zaterdag 23 november 2019 vond de zestiende editie van de Groninger Pleitwedstrijd (GPW) plaats in de rechtbank Noord-Nederland te Groningen. In twee rondes werd in duo’s opgetreden voor eiser of gedaagde in een privaatrechtelijk geschil. De deelnemers, die afkomstig waren uit Groningen en de overige universiteitssteden, werden beoordeeld door een jury bestaande uit raadsheren, rechters en advocaten. Na afloop hiervan werd bekend dat het team van DJ Veegens uit Rotterdam, bestaande uit Jurgen Morgenstond en Ruben Scherpenisse, het op mocht nemen in de finale tegen een van de teams van Diephuis, bestaande uit Daniëlle Trippenzee en Jop van Heijningen.


Na juryberaad kwam het team van DJ Veegens als winnaar uit de bus. Zij wonnen de pleitbokaal en kregen zelfs een stage aangeboden bij Fort Advocaten uit Amsterdam. Beide finalisten ontvingen tevens een boekenbon van het Genootschap Pro Excolendo Iure Patrio. De dag werd afgesloten met een gezellig diner en een borrel. Wij willen graag alle deelnemers, juryleden en sponsoren danken voor hun respectievelijke deelname, inzet en bijdrage!


Screenshot_2019-11-03_at_16.52.09.png
v.l.n.r. Thijmen Hatt, Sjoerd Kalisvaart, Jaap Scholtens, Roely Postma

Op zaterdag 26 oktober mocht het eindelijk weer: pleiten! In het altijd gezellige Nijmegen, omringd door worstenbroodjes en de zachte ‘g’, organiseerde Rota Carolina de eerste Nijmeegse Pleitwedstrijd en dan kunnen de nuchtere Groningers natuurlijk niet uitblijven. De wedstrijd bestond uit een tweetal voorrondes waarin de teams een pleidooi hielden over een ondernemingsrechtelijk vraagstuk, gevolgd door repliek en dupliek, en een ‘snelpleitfinale’, waarin de finaleteams slechts 45 minuten voorbereidingstijd hadden om een volledig pleidooi te schrijven en ook nog iets zinnigs te zeggen. 

Diephuis deed mee met een tweetal pleitteams, namelijk een team bestaande uit Jaap Scholtens en Thijmen Hatt en een team bestaande uit Roely Postma en Sjoerd Kalisvaart. Beide teams hebben geweldige scores neergezet en Roely Postma en Sjoerd Kalisvaart gaan zelfs de geschiedenisboeken in als de eerste winnaars ooit van de Nijmeegse Pleitwedstrijd! 

Dank aan Rota Carolina voor de organisatie!
Afgelopen september bestond Diephuis 30 jaar, het was tijd om ons zesde lustrum te vieren! Het jaar opende met een lustrum openingsfeest met als thema 'Get lawst in space'. Verder in het jaar volgden er meerdere activiteiten zoals de Buitendag in de Efteling en de alumnidag bij Hooghoudt. Als afsluiter vond eind mei het lustrum eindfeest plaats met als thema 'Get lawst in paradise'. Wij kijken terug op een geslaagd lustrumjaar! Wij willen de lustrumcommissie bedanken voor het organiseren van alle activiteiten!  

SITE.jpg
Amber Klaver en Jarieke Timmerman

Afgelopen woensdag 5 juni vond de laatste pleitwedstrijd voor de pleitcommissie van 2018-2019 plaats: Cicero’s Landelijke Pleitwedstrijd (CLP). Deze wedstrijd wordt ieder jaar door het Amsterdamse pleitgezelschap Cicero georganiseerd. Namens de pleitcommissie zijn Lennart Hoeksema, Rianne Dreijer, Amber Klaver en Jarieke Timmerman samen met oud-bestuurder Joost Morsink vroeg in de ochtend naar de rechtbank van Amsterdam afgereisd. Bij deze wedstrijd doen er pleitteams en rechtbankteams mee. Lennart Hoeksema, Rianne Dreijer en Joost Morsink vormden het rechtbankteam en Amber Klaver en Jarieke Timmerman zaten in het pleitteam van Diephuis. Bijzonder aan de CLP is dat het in het teken van het snelpleiten staat. Er zijn twee voorrondes en een finale. De deelnemers krijgen de casus pas vlak voor de voorronde te zien en hebben dan 30 minuten de tijd om tot een casusoplossing te komen en een pleitnota of een vonnis te schrijven. Dit maakt deelname aan deze pleitwedstrijd extra spannend, maar zeker niet minder leuk. Elk team krijgt een young professional toegewezen die ondersteuning kan bieden bij het bedenken van de casusoplossing. 

Na de twee voorrondes werd bekend gemaakt dat het pleitteam van Diephuis de hoogste score had behaald en het in de finale zou opnemen tegen het pleitteam van het Molengraaff Dispuut. Voor een derde keer moesten de pleiters in topsnelheid een pleitnota schrijven. Amber Klaver droeg deze voor in de eerste termijn en Jarieke Timmerman reageerde op het standpunt van de wederpartij in de tweede termijn. Na de finale was het tijd voor een borrel in de Blauwe Engel waar later op de avond de winnaars bekend werden gemaakt. De winst werd behaald door het pleitteam van Diephuis en de beker ging mee naar Groningen. Wij willen de organisatie van de CLP bedanken voor deze geslaagde pleitwedstrijd!

NPM_2019_deelnemers.jpeg
Nationale Pleitmarathon 2019

Op 25 mei 2019 nam Diephuis deel aan de Nationale Pleitmarathon 2019. Deze werd dit jaar in Amsterdam georganiseerd. Leden van de pleitcommissie en het bestuur reisden van het hoge noorden af naar het Paleis van Justitie in Amsterdam, om deel te nemen aan de grootste pleitwedstrijd van het jaar. De wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door de stad waar het winnende team in het voorafgaande jaar vandaan komt en staat in het teken van de procedure in eerste aanleg. Bijzonder bij deze wedstrijd is dat er naast pleitteams, ook rechtbankteams zullen strijden om de eerste plek.

Het rechtbankteam bestond dit jaar uit Marlinde Klein Ganseij, Frank Barneveld en Jarieke Timmerman. De pleitteams werden gevormd door Jop van Heijningen en Rianne Dreijer en Lennart Hoeksema en Amber Klaver. Na twee spannende voorrondes, bleek dat het rechtbankteam van Diephuis en het pleitteam bestaande uit Lennart Hoeksema en Amber Klaver een finaleplek hadden behaald.

Na twintig minuten voorbereiden, was het zover. Voor de voltallige jury, bestaande uit zes rechters en een aantal advocaten, en een zaal vol publiek, was het eerst de beurt aan Lennart Hoeksema en Amber Klaver om de zaak voor de eisende partij te bepleiten. Hierbij was het aan het rechtbankteam van Diephuis om de zitting te leiden. Hoewel de zenuwen aanwezig waren, ging dit bij beide teams heel erg goed.

Na afloop van de bloedstollende finale heeft de jury zeer uitgebreid beraadslaagd. Uiteindelijk moest het pleitteam met een minimaal verschil van een paar tienden op de score helaas het onderspit delven. Het rechtbankteam van Diephuis daarentegen heeft de finale zeer overtuigend gewonnen! Na afloop van de uitslag werd de winst gevierd tijdens het diner bij restaurant I-Dock. Met deze eerste plek voor het rechtbankteam en de tweede plek voor het pleitteam, kijken wij terug op een zeer geslaagde en leerzame dag! Dank aan de organisatie van de Nationale Pleitmarathon!  

Bata_2019.jpg
Batavierenrace 2019

In het weekend van vrijdag 10 tot en met zondag 12 mei nam Diephuis samen met Lisa voor het tweede jaar op rij deel aan de Batavierenrace. Met minimale training vertrok een groep van 25 studenten op vrijdagmiddag naar de campus van de Universiteit van Twente. Nadat alle tenten waren opgezet was het tijd voor de nachtploeg om te vertrekken naar het startpunt in Nijmegen. Terwijl de nachtploeg de eerste kilometers aflegde werd er op de camping al om de titel van grootste borrelaar gestreden. Ondanks (of dankzij) de alcoholische versnaperingen heeft ook de ochtendploeg keurige tijden neergezet. In de middag was het tijd voor de laatste ploeg om de race af te sluiten. We verzamelden ons op de campus in Enschede, waar we Frank toejuichten die gekleed in zijn bestuurspak en met een biertje in de hand de finish overging. En we mogen trots zijn, want wat zijn er weer mooie tijden neergezet! Het weekend werd afgesloten met een spetterend eindfeest. Veel dank aan de deelnemers. We kijken al uit naar de volgende Bata!

NAC_Diephuis.jpg
Nationaal Appèlconcours 2019

Op 22 maart 2019 nam Diephuis deel aan het Nationaal Appèlconcours (NAC). Deze wedstrijd werd dit jaar voor de zevende keer op rij georganiseerd door het Utrechtse pleitgenootschap Eggens. Leden van de pleitcommissie en het bestuur reisden van het hoge noorden af naar het Paleis van Justitie te Den Haag om in het Gerechtshof deel te nemen aan deze prestigieuze competitie. De wedstrijd richt zich op een hoger beroepsprocedure en is daarom uniek in zijn soort. Dit jaar stond de wedstrijd in teken van het Europees pensioenrecht. Ter voorbereiding dienden de deelnemers beide posities in het geschil voor te bereiden. Na twee rondes werd aan de hand van de gemiddelde scores berekend wie zijn of haar pleitkunsten in de finale voor een volle zaal mochten tonen.

In de eerste ronde mochten Lennart Hoeksema en Jop van Heijningen het woord voor de appellerende partij voeren. In de tweede ronde was het de beurt aan Marlinde Klein Ganseij en Thijmen Hatt om de kwestie in het voordeel voor de geïntimeerde partij aan een vakkundige jury te bepleiten.

Het harde werk in de voorbereiding en ter zitting worpen z’n vruchten af. Dit jaar stond Diephuis namelijk in de finale! Met een voorbereidingstijd van 40 minuten kwam het voor het team aan op daadkrachtig juridisch denken in deze ‘snelpleitfinale’. Marlinde en Thijmen waren uiteindelijk manhaftig genoeg om voor een vijfkoppige jury het Groningse team te vertegenwoordigen.

In de bloedstollende finale moesten we met een volgens de jury ‘miniem verschil’ helaas het onderspit delven. De dag werd toepasselijk afgesloten met een diner in het haagse restaurant ‘Het Pleidooi’. Met deze tweede plek in de finale kijken we terug op een succesvolle en leerzame dag. Dank aan de organisatie van het Nationaal Appèlconcours!


Onze sponsoren